Mobile · Provajderi

Indija preti zabranom BlackBerryja

Indija je zapretila da će blokirati servise za BlackBerry, uključujući poruke i emailove, ukoliko ova kompanija ne reši sigurnosne probleme, koji teroristima omogućavaju neometano komuniciranje. Vladini službenici održali su sastanak sa kompanijom Research In Motion (RiM), zbog sumnji da su organizatori terorističkog napada u Mumbaiju iz 2008. godine koristili ovaj uređaj.

Vlada je RiM-u dala rok do kraja avgusta da navedu sigurnosne probleme pre nego stave zabranu korišćenja uređaja. Čelnici RiM-a već su ponudili indijskim vlastima pomoć u praćenju e-mailova, ali su oni rekli da to nije dovoljno. Indija se tako priključila drugim zemljama koje prete zabranom pametnih telefona zbog straha po sigurnost zemlje. Predstavnici RiM-a prošle nedelje se sastali sa saudijskim vlastima i dogovorili da vlada u toj zemlji može pratiti korisničke poruke.

Ujedinjeni Arapski Emirati takođe su objavili da će zabraniti e-mail, poruke i surfovanje webom korisnicima BlackBerryja od oktobra, dok Indonezija traži veću kontrolu podataka. Liban, Alžir i Kuvajt su zapretili sličnim merama.

Ključni problem za vlasti ovih zemalja predstavlja činjenica da se podaci iz BlackBerryja šalju preko servera u Kanadi i da ih je “nemoguće provaliti”. To znači da vlasti nisu u stanju nadzirati sadržaj poslan preko BlackBerryja, zbog čega postoji bojazan da ga koriste kriminalci i teroristi. (SEEbiz)

One thought on “Indija preti zabranom BlackBerryja

  1. Gundjalo

    A u cemu su sigurnosni problemi?
    U tome sto je enkripcija toliko dobra da se ne moze spijunirati?

    To se ne zove siguronosni problem, to se zove lenjost i dilentantizam Indijskih sluzbi bezbednosti.

Leave a Reply