Mobile

Indijski “Aakash 2” najjeftiniji tablet računar na svetu

Indija želi da napravi najjeftiniji tablet računar na svetu. „Akaš 2“ (Aakash) bi trebalo da bude nešto poput Ajpeda za siromašne, jer će navodno koštati svega 32 evra. Kakve su šanse da im to pođe za rukom?
Pre šest meseci indijska vlada se već hvalila prethodnikom, prvom generacijom Akaša, ali već tada je bilo jasno da će ideja o tablet računaru „Made in India“ biti potpuni promašaj. Doduše, stručnjaci u Nju Delhiju ne posustaju. „Uvek će biti nekih prekretnica u istoriji. Kada kažem prektretnica, u ovom slučaju mislim na neke kasnije generacije ovog uređaja“, izjavio je indijski ministar obrazovanja Kapil Sibal.

Indijski tablet računar bi trebalo revolucionarno da promeni sistem obrazovanja u ovoj zemlji. Namera indijskih vlasti je da „Akaš 2“ završi u rukama više stotina hiljada studenata. Druga faza misije za proizvodnju najjeftinijeg tablet računara na svetu, predviđa distribuciju uređaja u siromašnim regionima širom sveta. Vlada u Nju Delhiju računa da bi računar Akaš mogao biti pun pogodak jer veliki broj ljudi sebi ne može da priušti skuplje računare. Sve je to deo trogodišnjeg poslovnog plana.
Međutim, realizacija ideje je krenula nizbrdo. Proizvođač Akaša, firma Datavind (Datawind) suočava se sa ozbiljnim tehničkim problemima. Naime, displej koji reaguje na dodir ne radi baš najbolje. Pored toga, u toku je i spor između Datavinda i Univerziteta Jodpur, na kojem je najjeftiniji tablet bio razvijan.

Akaš 2 kao pokušaj broj dva

Indijska vlada firmi Datavind i Univerzitetu u Mumbaju daje još jednu šansu. Zato je i novi model indijskog tablet računara nazvan Akaš 2. Ako sve bude teklo po planu, cena istog bi zaista mogla biti 32 evra.
Šef Datavinda Sunet Tuli, kojeg indijski mediji poslednjih meseci oštro kritikuju, veruje u proizvode svoje firme. „Zahvaljujući novoj saradnji u Mumbaju, mnogo toga biće lakše – u proizvodnji, kao i u distrbuciji uređaja“, rekao je Tuli.

100.000 tablet računara za studente

Depak Phatak sa Univerziteta u Mumbaju tvrdi da pojedina tehnička poboljšanja ulivaju veliku nadu. „Verujem da će ovaj tablet veoma brzo osvojiti tržište, kao što je to slučaj sa mobilnim telefonima. Cilj je da se na tržištu nađe jeftin uređaj koji će omogućiti mnogo više od pristupa internetu“.
Čak je i ministar obrazovanja Sibal, koji nije krio svoje razočaranje prethodnim modelom, uveren u uspeh tablet računara Akaš 2. Mada ovoga puta znatno suzdržanije govori o projektu indijske vlade. Ideja podseća na pokušaj Indije da na svetsko tržište plasira najjeftiniji automobili Tata, a svi znaju šta se sa tim projektom na kraju dogodilo.

Indija nema iskustva sa masovnom proizvodnjom

I u slučaju da Indiji pođe za rukom da proizvede najjeftiniji tablet računar na svetu, u ovoj zemlji nema infrastrukture koja bi omogućila masovnu proizvodnju. „Mi ovde u Indiji uopšte nemamo iskustva sa velikom proizvodnjom takvih uređaja. Sada bi mnoge domaće firme u tome da učestvuju, ali većina delova za takve uređaje uvozi se iz Kine ili Tajvana“, kaže Atul Hitnis, ugledni indijski IT stručnjak.
Pa ipak, najpre pri trebalo da se potvrdi ispravnost novog modela. Da li će Akaš 2 tehnički odgovoriti izazovu i potrebama tržišta? Testiranja su u toku, a odgovore na ova pitanja, saznaćemo za nekoliko meseci.

Za sada jedini sigurni poručilac računara Akaš 2 jeste indijska vlada, jer i dalje drži do ideje da se studenti opreme ovim tablet računarem, kako bi lakše pratili predavanja. (izvor: DW)

Leave a Reply