Mobile

Intel Atom Developer Program podstiče novi talas aplikacija za mobilne uređaje

Projekat će programerima ponuditi novi izvor prihoda za Intel Atom uređaje

Da bi se podstakla proizvodnja inovativnih aplikacija za proizvode zasnovane na Intel® Atom™ procesorima, korporacija Intel danas je predstavila Intel® Atom™ Developer Program za samostalne prodavce softvera i programere.

Projekat programerima obezbeđuje okvir za izradu i prodaju softverskih aplikacija namenjenih netbuk računarima sa podrškom za ručne uređaje i smart telefone koi će se tek pojaviti. Ovim programom, programeri koji teže da smanje troškove i modernizuju izradu novih aplikacija takođe mogu da kupe alate i module direktno od samostalnih programera i proizvođača softvera.

„Želimo da podstaknemo rast i razvoj proizvoda zasnovanih na Atom procesorima dizajniranih za mobilni stil života”, izjavila je Rene Džejms, potpredsednica i generalna direktorka Intel Softver i Servis Grupe. „Netbuk je postao najpopularniji uređaj na tržistu, ali njegov istinski potencijal bio je ograničen aplikacijama koje mu nisu bile prilagođene. Intel Atom Developer Program nudi odličnu priliku programerima da proizvedu korisne i inovantne aplikacije koje će osloboditi potencijal netbuka a istovremeno pokrenuti nove kanale prodaje i distribucije.”

Da bi obezbedio najveći izbor aplikacija, Intel Atom Developer Program će podržati više operativnih sistema i izvršnih okruženja..Vreme izvršavanja omogućava programerima da upotrebom jedne baze koda podrže više platformi na jednom uređaju i izbegnu obimno reprogramiranje čime se smanjuju troškovi i potrebno vreme. Izvršna okruženja poput Microsoft Silverlight dozvoljava programerima da dopru do više klasa kupaca i snadbeju ih bogatim aplikacijama kako za Windows, tako i za okruženja zasnovana na Moblin-u koristeći jedinstven set alata, Visual Studio i .NET Framework.

“Koristeći Silverlight uređaj i tehnologiju unakrsnog pretraživanja, programeri će moći da kreiraju aplikacije i da ih koriste i na uređajima zasnovanim na Windows i na Moblin opertivnom sistemu – dopirući do većeg broja korisnika bez obzira koritili oni kompjuter, televizor ili telefon”, izjavio je Ian Elison Tajlor, generalni direktor kompanije Microsoft Client Platforms and Tools.

„Abode Flesh platforma omogućava programerima da proizvedu i snadbeju najveću moguću grupu potrošača neodoljivim aplikacijama, sadržajima i video zapisima”, izjavio je Dejvid Vedvani, generalni direktor i potpredsednik kompanije Adobe Platform Business Unit. „Očekujemo da će Intel Atom Developer Program biti dobar način da Flesh Platform zajednica razvije Adobe AIR i monetizuje njihove AIR aplikacije a mi blisko sarađujemo sa Intelom da bismo obezbedili neophodnu tehnologiju i omogućili ovakvu priliku za Atom pratformu i u budućnosti.”

Ovaj program nudi modernizovan i transparentan proces koji vodi programera od kreiranja aplikacije, preko faze testiranja i zaključno sa fazom pred izlazak na tržište. Intel sarađuje sa netbuk ovlašćenim proizvođačima opreme i drugim partnerima da bi kreirale baze aplikacija preko kojih će se prodavati proverene aplikacije.

„Brzina kojom potrošači prihvataju Intelove netbukove zasnovane na Atom platformi prevazilazi naša očekivanja”, izjavio je Džim Vong, predsednik kompanije Acer IT Products Global Operations. “Kompaniju Acer raduje trud kompanije Intel da stvori nove i inovantne aplikacije namenjene netbuk računarima i upotrebiće okvir Intel Atom Developer Programa da bi stvorio bazu sa velikim brojem aplikacija.”

„Intel Atom Developer program predstavlja sastavni deo plana da našim potrošačima pružimo holističko netbuk iskustvo”, izjavio je S. J. Šian, potpredsednik i generalni direktor Asus System Business Grupe. “Asus posmatra novi razvojni model kao priliku da ohrabri programere i nezavisne prodavce softvera. Asus planira da ponudi baze aplikacija zasnovane na ovom okviru da bi zanimljive aplikacije učinili dostupnim našim korisnicima.”

„Kompanija Dell strastveno pruža dodatnu vrednost programerima” izjavio je Džon Tod, potpredsednik kompanije Dell Small Devices. „Intel Atom Developer Program će pokrenuti novi svet inovacija i poslovnih prilika za programere a mi se radujemo saradnji sa kompanijom Intel tokom koje ćemo omogućiti izradu novih uzbudljivih aplikacija za netbukove zasnovane na Windows i Moblin operativnim sistemima.”

Programeri mogu da saznaju više informacija o programu, interfejsu za programiranje aplikacija, procesu odobrenja i okvizu za skladištenje aplikacija na sajtu appdeveloper.intel.com. Prijave za članstva u ISV i softver developer su trenutno u toku. Članovima će biti odobren pristup alatima i resursima koji će pomoći proces razvoja. Paketi za razvoj programa Intel Atom Developer Program biće dostupni članovima krajem jeseni.

Leave a Reply