Mobile

Intel predstavlja nove modele mobilnih uređaja

Novi smart telefoni, tableti i Ultrabook uređaji menjaju mobilno računarstvo

Predstavnici kompanije Intel održali su konferenciju za medije kako bi predstavili plan za uvođenje novih mogućnosti na velikom broju mobilnih uređaja kao što su smart telefoni, tableti i Ultrabook uređaji.

Predstavljeni su nova platforma namenjena smart telefonima za tržišta u razvoju, više informacija o budućem 22nm četvorojezgarnom sistemu-na-čipu za tablete, a intuitivnije Ultrabook uređaje sa novim dizajnom predstavili su Majk Bel, potpredsednik i generalni direktor grupe Mobile and Communications Group, i Kirk Skaugen, potpredsednik i generalni direktor odeljenja PC Client Group u kompaniji Intel.

„Najbolje što Intel ima da ponudi biće u vama najbližim mobilnim uređajima,” izjavio je Skaugen. „Spremni smo da predstavimo do sada najveće povećanje autonomije baterije omogućeno pomoću četvrte generacije Intel Core procesora. Takođe smo značajno poboljšali performanse i uštedu energije Atom procesora.”

Intel u smart telefonima

Intel je predstavio novu platformu niske potrošnje zasnovanu na Atom™ procesorima (kodnog naziva “Lexington”) i referentni dizajn smart telefona koji bi do 2015. mogao da dostigne brojku od 500 miliona prodatih uređaja.  Partneri koji će podržati platform su Acer*, Lava International* i Safaricom*.

Nova platforma poseduje klasične prednosti Intel proizvoda, obuhvatajući impresivne performanse za brzo pretraživanje veba i odlične multimedijalne i Android aplikacije.

Nova ponuda obuhvata mnoge vrhunske karakteristike, kao što su Intel Atom procesor Z2420 sa Intel Hyper-Threading tehnologijom koja može da postigne brzinu od 1,2 GHz, 1080p hardware-accelerated encode/decode i podrška za dve kamere koja omogućava slikanje sedam fotografija za manje od sekunde u kvalitetu od 5 megapiksela. Platforma takođe obuhvata Intel XMM 6265 HSPA+ modem koji omogućava opciju Dual Sim/Dual Standby.

Bel je takođe istakao buduću platformu zasnovanu na Intel Atom Z2580 procesoru (ranijeg naziva “Clover Trail+”) namenjenu osnovnom segmentu smart telefona.  Platforma obuhvata dvojezgarni Atom procesor sa Intel Hyper-Threading tehnologijom, a takođe poseduje i dvojezgarni grafički endžin.

Veći broj tablet uređaja zahvaljujući novim četvorojezgarnim Intel® Atom™ procesorima

Pričajući o sve većem broju tablet uređaja zasnovanih na Intel tehnologiji, Bel je istakao tablet uređaje zasnovane na procesoru Atom Z2760, sa operativnim sistemom Windows2 8 koji se trenutno mogu nabaviti preko partnera kao što su Acer*, ASUS*, Dell*, Fujitsu*, HP*, Lenovo*, LG* i Samsung*.

On je takođe otkrio detalje u vezi sa narednom generacijom 22nm Atom sistema-na-čipu (SoC), kodnog naziva „Bay Trail“ koji će biti dostupan 2013. Prvi četvorojezgarni Atom SoC biće najmoćniji Atom procesor do sada, koji će pružiti dva puta bolje performanse od aktuelne ponude tablet uređaja. On će takođe obuhvatati nove unapređene integrisane sigurnosne karakteristike.

 Smanjena potrošnja pokreće Ultrabook inovacije

Skaugen je najavio da kompanija Intel obogaćuje postojeću treću generaciju Intel Core procesora linijom procesora smanjene potrošnje. Dostupni od danas, ovi čipovi će raditi na samo 7 vati, omogućavajući proizvođačima da predstave tanje i lakše konvertibilne uređaje. Lenovo IdeaPad Yoga* 11S Ultrabook i budući model Ultrabook detachable kompanije Acer biće među prvima koji će se pojaviti na tržištu na proleće i biće zasnovani na novim Intel procesorima.

Četvrta generacija Intel Core procesora omogućava celodnevnu autonomiju baterije. Skaugen je otkrio da će novi sistemi moći da obezbede autonomiju baterije od 9 sati.

Da bi demonstrirao uticaj koji će četvrta generacija Intel Core serije procesora imati, Skaugen je pokazao novi referentni dizajn Ultrabook detachable (kodnog naziva “North Cape”) koji je moguće konvertovati u 10mm tablet uređaj i koji će imati autonomiju baterije od 13 sati.

Oživljavanje „večeri u krugu porodice”

Tokom događaja, Skaugen je predstavio nove adaptivne AIO sisteme kojima je baterija ugrađena u ekran i koji lako mogu biti pomerani sa jednog mesta na drugo. Adaptivni AIO sistemi su kompjuteri visokih performansi sa velikim ekranima osetljivim na dodir koji mogu biti korišćeni kao sistemi za igranje video igara ili kao interaktivni uređaji široke namene.

Intel nastavlja saradnju sa kompanijama kao što su Comcast i Bouygues Telecom kako bi kreirali televizijsko iskustvo koje bi omogućilo korisnicima da gledaju plaćene TV sadržaje na zahtev ili uživo. Intel sarađuje sa kompanijom Comcast kako bi omogućio XFINITY* TV iskustvo na kućnim uređajima sa više ekrana obuhvatajući Ultrabook uređaje i AIO kompjutere i tablete zasnovane na Intel procesorima.

Ovo iskustvo je omogućio Intel® Puma™ 6MG-based XG5 multi-screen video gateway koji je razvila kompanija ARRIS.

One thought on “Intel predstavlja nove modele mobilnih uređaja

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Pored “medijskih platformi” u ovom tekstu se pominju i neke “nove platforme”. O kakvim se to platformama radi u modernom smislu i znacenju?

    Bilo bi korisno da “Personal magazin” u jednom od narednih tekstova navede glavne primene u kojima se upotrebljava pomodni izraz “platforma”.

Leave a Reply