Mobile

iPhone nedostupan zemljama u razvoju

Dugo očekivana nova verzija pametnog telefona ajfon, kompanije Epl, najzad je stigla u prodavnice u Sjedinjenim Državama, Nemačkoj, Francuskoj, Britaniji i Japanu. Međutim, kupci u zemljama u razvoju moraće još da se strpe.

U Sjedinjenim Državama, Britaniji i Japanu, novi ajfon 4 je ogroman hit. Aleks Li, koji živi u Dubaiju, doputovao je u London da bi ga kupio. “Razlog što smo došli ovde je to što zaista želimo ovaj telefon”, kaže Aleks. Ajfon 4 je brži, tanji, sa jačom baterijom i omogućava video razgovore. Epl nije jedina kompanija koja nudi takozvane pametne telefone, koji omogućavaju i pristup internetu, ali kupci kažu da ih privlači njegovo jednostavno rukovanje.

Jednostavnost komandi je neverovatna. Totalna neznalica može da ga koristi“, kaže jedan kupac.

Epl kaže da će do kraja jula ajfon 4 moći da se kupi u još 11, a do kraja septembra u 88 zemalja.

Ali tehnološki ekspert, Rob Atkinson,kaže da njegova upotreba u zemljama u razvoju neće biti tako široka zbog visoke cene uređaja i skupe pretplate.

Ne verujem da ćemo videti neki veći razvoj u regionima ili kontinentima kao što je Afrika. Možda samo u manjim grupama imućnijih korisnika. Ali mislim da će se više prodavati u Latinskoj Americi”, kaže Atkinson.

On dodaje da će zemlje sa rastućom srednjom klasom brže usvajati pametne telefone.

U zemljama u razvoju će to ići sporije, pa će ga tu najpre kupovati privrednici, farmeri, vlasnici malih biznisa i profesionalci. Takođe, lekari i državni službenici. Tek onda će možda početi da prodire i šire”, kaže on.

Atkinson dodaje da Eplov ajfon dobija sve snažniju konkurenciju od firmi kao što je Gugl, koje nude sopstvene pametne telefone. A sa konkurencijom cene će nastaviti da padaju, što je dobra vest za kupce svuda u svetu. (VoA)

Leave a Reply