Mobile

iPhone zabranjen u Holandiji

Neočekivani problemi za Appleovu uzdanicu mobilne telefonije u Holandiji

Apple je cool. Apple je sinonim za dobar dizajn. Apple pazi na živitnu okolinu?!… E, ovo zadnje nije baš potpuna istina, barem su Alpple-u to dali do znanja u Holandiji. Holandski aakon  propisuje da se elektronski uređaji čije se baterije ne mogu izvaditi i reciklirati ne smeju prodavati, osim u posebnim okolnostima.

Na primer, dečje igračke i medicinska oprema ipak smeju, jer dečje igračke ne smeju da imaju baterije koje se mogu odvojiti zbog opasnosti od gutanja, a medicinska oprema se reciklira na sasvimdrugi način.

U slučaju iPhonea situacija je prilično složena, jer celi dizajn aparata počiva upravo na činjenici da se ne može promeniti baterija, pa je dovoljno tanak i elegantan kako bi zadovoljio kriterijume dizajna koje promoviše Apple. Nevoljama tu nije kraj, jer se i ostatak EU sprema da u najkraćem roku usvojiti isti zakon, ne zbog iPhonea nego zbog jeftinih aparata sa Dalekog Istoka.

Cilj ovakvog zakona je očisti deponije smeća od toksičnog otpada poput jeftinih baterija. Naravno da bi iPhone teško završio na deponiju, ali Apple-ov iPhone je tu samo „kolateralna žrtva”. Kako je teško očekivati da se Apple tek tako odrekne tržišta Europe, biće zanimljivo videti kako će ovaj praktični problem rešiti Apple dizajneri .

Leave a Reply