mobilne-iterakcije
Mobile

Istraživanje Symphony EYC: mobilni korisnici žele celovitije iskustvo kupovine

Symphony EYC, vodeća globalna kompanija za na kupcima utemeljen softver i usluge s područja maloprodaje, nastala sa spajanjem Aldate i kompanije EYC, objavila je rezultate istraživanja koji pokazuje da i Amerikanci i Evropljani žele da mobilne interakcije budu deo njihovog celovitog iskustva kod kupovine mešovite robe.

mobilne-iterakcije

Anketa je, prema Symphony EYC, identifikovala sledeća tri trenda pri kupovanju:

  • Personalizacija – Kupci žele da budu prepoznati kada uđu u trgovinu, dobiju individualizovanu ponudu i programima vernosti za kupce upravljaju pomoćusvog mobilnog uređaja.
  • Mobilne usluge – Većina kupaca želi da upotrebljava mobilni uređaj za poređenje cena u trgovinama, lociranje proizvoda i dobijanje povratne informacije.
  • Mobilne kupovine – Uprkos želji za mobilnim uslugama, veoma mali broj kupaca mobilne uređaje doista i koristi za kupovinu mešovite robe.

  “Iako se kupci mešovite robe u Americi i Evropi razlikuju po odnosu s trgovcima mešovitom robom, većina bi rado pomoću mobilnih  usluga poboljšala svoja iskustva na mestu prodaje”, kaže Ellen Dixon, globalna viša potpredsednica za marketing u Symphony EYC. “Kupci naročito žele imati mogućnost da pomoću mobilnih uređaja lociraju specifične proizvode u trgovini, upoređuju cene s cenama na drugim mestima i dobiju povratne informacije i predloge u vezi s asortimanom mešovite robe”.

  Personalizacija – Biti prepoznat kao redovan kupac je samo malo važnije Amerikancima (54%) nego Evropljanima (48,5%). Uopšteno govoreći, Amerikanci (19%) su bili zainteresovaniji nego Evropljani (16%) za to da maloprodaja razume njihove zdravstvene/lične prioritete, kao što su ishrana, alergije i prednosti povezane sa životnim navikama. I Amerikanci (53%) I Evropljani (48%) žele da dobijaju ponude koje su u skladu s njihovim prioritetima kupovanja.

  Mobilne usluge na mestu prodaje – Mogućnost poređenja bila je najtraženija mobilna usluga kako za američke (69,5%) tako i za evropske (62,1%) učesnike ankete. Pa ipak, kupci na ta dva kontinenta razlikuju se u pogledu drugih usluga. Amerikanci su kao svoje glavne prioritete naveli skupljanje i upotrebu poena za vernost (57,5%), zahteve za novim proizvodima (56,7%) i lociranje posebnih i dopunskih proizvoda u trgovini (55,6%). Evropljani, s druge strane, žele u trgovini mogućnost brzog plaćanja (49,7%), dobijanja podrobnih informacija o proizvodima/sastojcima (49,7%) i skupljanje i korišćenje poena za vernost (47,6%).

   

  Mobilno kupovanje mešovite robe – Kupci u SAD i Evropi tek treba da prihvate kupovanje mešovite robe preko mobilnih uređaja, pošto samo 5,6% Amerikanaca I 8,7% Evropljana potvrđuje da ih doista koristi za takve kupovine.

   

  Uticaj izbora proizvoda – Amerikanci su više zainteresovani da imaju mogućnost uticaja na snabdevenost maloprodaje proizvodima, pri čemu 86% Amerikanaca i 79% Evropljana želi da ima mogućnost zahtevati od maloprodaje da nabavi ili doda u zalihe i proizvod koji trenutno ne nude. Takođe, 72% Amerikanaca i 65% Evropljana želi da razmenjuje ideje o novim proizvodima ili promeni proizvoda, 80% Amerikanaca i 68% Evropljana želi da može iznositi mišljenje o proizvodima koje im se sviđaju ili ne sviđaju, a 42% Amerikanaca i 32% Evropljana potvrđuje da se žele pridružiti sličnim grupama radi poređenja vlastitih ideja.

   

  Upornost – Kod američkih kupaca (46%) takođe je verovatnije nego kod njihovih evropskih pandana (41%) da će razmotriti mogućnosti kupovine na nekom drugom mestu kako bi obezbedili mogućnost uticaja na ponudu proizvoda.

  Usluga ličnog preuzimanja – Mada 69% Amerikanaca I 59% Evropljana više voli tradicionalne trgovine, kupovanje preko Interneta i isporuka na kuću drugi su najverovatniji oblik kupovanja u obe regije, pri čemu o njima razmišlja 40% Amerikanaca I 56% Evropljana. Novija koncepcija “Drive”, koja kupcima pruža mogućnost naručivanja preko Interneta i ličnog preuzimanja preko za to određene službe, interesuje 27% Amerikanaca i 20% Evropljana.

  Privatnost – Preko 80% američkih kupaca nema teškoća s razmenom ličnih podataka s trgovcima sve dokle je to bezbedno, dok je taj procenat kod evropskih kupaca 76%.

  Istraživanjem koje je u ime Symphony EYC izvela kompanija Vision Critical bilo je obuhvaćeno hiljadu američkih kupaca i 3.130 evropskih u Francuskoj, Nemačkoj i Engleskoj tokom dve sedmice u toku sezone prazničke prodaje. Pitanja su bila usredsređena na navike kupovanja preko Interneta i motivacije i koristi od uvođenja mobilne tehnologije u iskustva kupovanja mešovite robe. Više informcija o rezultatima može se dobiti na Internet stranici.

  Leave a Reply