Mobile

Istraživanje: Tišina na mobilnom telefonu uzrokuje uznemirenost kod korisnika

Nema poruka, mejla ili notifikacije s Fejsbuka? Ova činjenica zastrašujuća je za mnoge korisnike mobilnih telefona koji se zbog toga povlače u sebe.

Stalna zvonjava mobilnog telefona, SMS poruke i mejlovi koji stižu na zaslon smartphone-ova neretko predstavljaju stres. Međutim neki korisnici osećaju nelagodu, podrhtavanje i znojenje ako nekoliko sati ili čitav dan ne dobiju nikakvo obaveštenje, pokazalo je istraživanje britanskog Univerziteta Vuster na 100 vlasnika “pametnih telefona”, prenosi “Daily Mail”.

Neki od korisnika postali su opsednuti i uznemireni ako nisu dobili obaveštenje o aktivnostima na Fejsbuku ili Tviteru. Mnogi su bili nesrećni i pod stresom ako im je mobilni telefon bio ugašen, potvrđuje istraživanje.

Korisnici su toliko zavisni od zvuka vibracije mobilnih telefona iako nisu primili poruku. To bi moglo da ostavi trajne psihičke posledice. Gotovo trećina odraslih ima Iphone ili BlackBerry, koji pružaju jednostavan pristup internetu, mejlu i društvenim mrežama.

Iako su mobilni telefoni prvobitno bili namenjeni poboljšanju radne učinkovitosti, najčešće se korise za društvene mreže. Da bi stalno bili u toku, korisnici smartphonea neprestano proveravaju novosti, a najviše ih uznemiruje izostanak bilo kakvih notifikacija. Gotovo je 37 odsto odraslih i60 odsto tinejdžera priznaje da je zavisno od mobilnih telefona.

Leave a Reply