Mobile

Kaspersky Lab nastavlja da plaši korisnike Androida

Iako mobilni virusi i nisu toliko prisutni u praksi Kaspersky Lab permanenetno nas plaši “ogromnim brojem malvera”, a u najnovijem saopštenju nas upozoravaju na neverovatnih “4 miliona zlonamernih aplikacija“. Zlonamernih aplikacija ima, ali ne sigurno ovoliko.

Zato, sledeće saopštenje uzmite sa velikom rezervom.

evolucija mobilnog malvera

Kasperskydroid 1 Razvoj mobilnih malvera: 3 pokušaja napada po korisniku u 2013. godini

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky Lab su objavili rezultate istraživanja o mobilnim napadima u 2013. godini.

2013. godina u brojkama:

  • Skoro 100.000 novih zlonamernih programa za mobilne uređaje je uočeno u 2013, što je više nego duplo u odnosu na prethodnu godinu, kada je pronađeno 40.059 uzoraka. Od 1. januara 2014, kompanija Kaspersky Lab je primetila 143.211 primera mobilnih malvera.

  • 98,1% svih mobilnih malvera koji su detektovani u 2013. godini su pogodili Android uređaje.

  • Oko 4 miliona zlonamernih aplikacija su koristili sajber kriminalci kako bi zarazili Android uređaje mobilnim malverima. Uočeno je ukupno 10 miliona zlonamernih Android aplikacija u periodu između 2012. i 2013.

  • Top 5 zemalja sa najvećim brojem korisnika koji su napadnuti: Rusija (40%), Indija (8%), Vijetnam (4%), Ukrajina (4%) i Ujedinjeno Kraljevstvo (3%).

Većina mobilnih malvera u 2013. je bila usmerena na novac korisnika:

  • Broj modifikacija mobilnih malvera koji su napravljeni za fišing, krađu podataka o bankarskoj kartici i novca sa bankarskih računa je povećan za faktor od skoro 20.

  • 2.500 pokušaja zaraze od strane bankarskih Trojanaca je blokirano.

Bankarski Trojanci su ubedljivo najopasnija vrsta mobilnih malvera. Neki od njih koji su detektovani u 2013.  uglavnom su bili usmereni na krađu novca sa bankarskih računa, a manje sa mobilnog računa žrtve, što značajno povećava potencijalne gubitke.

Slabe tačke Android OS sistema i njihova rastuća popularnost su bitni faktori koji su uticali na porast Android bankarskih Trojanaca u 2013. Izgleda da su sajber kriminalci postali opsednuti ovim načinom zarađivanja novca: na početku godine bilo je samo 64 poznatih vrsta Trojanaca, a do kraja 2013. kompanija Kaspersky Lab je pronašla čak 1.321.

Victor Chebyshev, analitičar virusa iz kompanije Kaspersky Lab je rekao: „U današnje vreme, većina napada bankarskih Trojanaca pogađa korisnike u Rusiji i Zajednici nezavisnih država. Ipak, to verovatno neće potrajati: imajući u vidu koliko su sajber kriminalci zainteresovani za bankarske račune korisnika, očekuje se da će aktivnost bankarskih Trojanaca porasti u drugim zemljama u 2014. Već nam je poznat Android Trojanac Perkel, koji napada klijente nekoliko evropskih banaka, kao i korejski zlonamerni program Wroba.“

Put do vašeg novca je sve lakši

  • Kriminalci sve više koriste obfuskaciju – stvaranje složenog koda koji se teško analizira. Što je obfuskacija komplikovanija, više vremena će biti potrebno antivirus programu da neutralizuje zlonamerni kod i više novca prevaranti mogu da ukradu.

  • Načini koji se koriste za infekciju mobilnih uređaja podrazumevaju ugrožavanje legitimnih sajtova i distribuiranje malvera putem alternativnih radnji sa aplikacijma i botovima (botovi se uglavnom sami množe preko tekstualnih poruka koje sadrže zlonamerni link, a koje se šalju na adrese koje se nalaze u korisnikovoj listi kontakata).

  • Slabe tačke Androida kriminalci koriste kako bi poboljšali zlonamerne aplikacije, što značajno povećava njihove mogućnosti i zlonamerni programi se teže uklanjaju. Kako bi se izbegla šifra za proveru kada se instalira aplikacija, koristi se Master Key vulnerability. Činjenica da je moguće ukloniti slabe tačke Androida jedino ako se dobije update od proizvođača uređaja samo još više otežava situaciju. Ako je pametan telefon ili tablet pušten u prodaju pre više od godinu dana, verovatno ga proizvođač više ne podržava, i pečovanje slabih tačaka više nije moguće. U tom slučaju, jedino antivirus program može da pomogne.  .

Leave a Reply