Mobile

Kina će ove godine izvesti milijardu mobilnih telefona

Očekuje se da će Kina do kraja godine izvesti milijardu mobilnih telefona, izlazeći u susret skoku tražnje za pametnim telefonima, objavila je u sredu industrijska asocijacija Kine.

Kada se posmatra broj prodatih proizvoda, beleži se godišnji rast od 15 odsto, navodi se u saopštenju Uprave za izvoz i uvoz mašina i elektronskih proizvoda, objavljenom na kantonskom sajmu koji je u toku u južnom kineskom gradu Guangdžou. Vrednost izvoza dostiće 74 milijarde US dolara, navodi ova asocijacija.

Kina je izvezla 618 miliona mobilnih telefona u prvih osam meseci ove godine, što je na godišnjem nivou rast od 15,5 odsto. Vrednost izvoza skočila je za 27,7 odsto i dostigla 46,7 milijardi US dolara, navodi Generalna asocijacija potrošača.

Statistike Svetske banke pokazuju da više od šest milijardi ljudi širom sveta koristi mobilne telefone, dodajući da se u Kini i Indiji taj broj povećava za 10 milona svakog meseca.

Kina, koja proizvodi gotovo 80 odsto mobilnih telefona, ubira plodove buma svetske tražnje za ovim proizvodima, ali očekuje i da će biti pogodjena promenama na globalnom tržištu.

Leave a Reply