Mobile

Kineski zvaničnici više neće moći da koriste iPhone

Predlog da se Eplovi telefoni izbace iz upotrebe kod inih činovnika u Kini, nakon što je ta kompanija potvrdila da operacioni sistem iOS ima bezbednosnih problema, nailazi na sve veću podršku javnosti. Istovremeno, mnogi privatni korisnici tvrde da neće prestati sa upotrebom Ajfona.

Viši saradnik Univerziteta za medije i komunikaciju u Džeđiangu Fang Sjingdong smatra da zaposlenima u Vladi i Vojsci treba zabraniti upotrebu Ajfona. Njegova reakcija usledila je nakon što je kompanija Epl potvrdila lični podaci, poput imenika, fotografija i poruka, mogu biti ukradeni korišćenjem odgovarajuće tehnologije ili korisnikovog računara.

iphone

„Bilo bi bolje da činovnici upotrebljavaju domaće telefone koji obično koriste Androidov sistem. Android ima veći broj izvornih kodova od iOSa, koji se mogu koristiti kako bi se unapredila bezbednost”, istakao je Fang. On je pozvao i kineske informatičare da se posvete razvoju nezavisnog kineskog operativnog sistema za mobilne telefone.

Komentari ovog stručnjaka naišli su na veliki odjek u javnosti. Prema istraživanju portala Sina Veibo, 67 odsto od 4.200 komentatora složilo se sa Fangovim mišljenjem i podržali su njegove predloge iz bezbednosnih razloga.

Ipak, većina njih smatra da bezbednosni problemi Ajfona ne utiču na privatne korisnike i da oni ne moraju da prestanu sa korišćenjem Eplovih telefona.

Leave a Reply