cisco
Mobile

Korišćenje ličnih mobilnih uređaja donosi veće zadovoljstvo u poslovanju

Kompanija Cisco je danas objavila rezultate istraživanja Cisco IBSG Horizons Study o globalnom trendu upotrebe ličnih mobilnih uređaja (engl BYOD – Bring Your Own Device). Rezultati istraživanja su pokazali da korišćenje ličnih mobilnih uređaja čini zaposlene produktivnijim i zadovoljnijim svojim poslom, ali i da smanjuje troškove poslovanja kompanije.

BYOD – trend

Milioni korisnika kupuju napredne mobline uređaje kao što su smartfoni i tableti, za ličnu upotrebu, a zatim instaliraju aplikacije koji im pomažu da se bolje organizuju. Ovi moćni uređaji imaju intuitivni korisnički interfejs, dolaze sa dvosmernim kamerama za video konferencije i mogu pristupiti stotinama hiljada aplikacija koje se koriste ne samo za lične potrebe i zabavu, već i za svakodnevni rad. Ovaj trend često nosi naziv “ponesi sopstveni uređaj” ili BYOD.

Ključni rezulteti istraživanja:

       BYOD je globalni fenomen: zaposleni iz čitavog sveta koriste sopstvene uređaje za posao;

       89 odsto IT odeljenja omogućava korišćenje sopstvenih uređaja u nekom obliku, a 69 odsto IT lidera ima pozitivan stav prema BYOD;

       Najveće prednosti BYOD za kompaniju su bolja produktivnost, zadovoljstvo zaposlenih i smanjeni troškovi;

       Zaposleni žele BYOD zbog izbora uređaja, aplikacija i mogućnosti da kombinuju privatni i poslovni život;

       BYOD, međutim, implicira nove izazove u bezbednosti i IT podršci;

       Kompanije moraju proaktivno odgovoriti na BYOD sa unapređenom politikom za mobilne uređaje i strategojom za redukciju troškova; desktop virtuelizacija bi mogla biti od pomoći.

Kako bi pomogao kompanijama da izađu u susret potrebama koje dolaze sa BYOD trendom, Cisco nudi sveobuhvatan pristup koji ujedinjuje politiku, podržava bolje korisničko iskustvo i pojednostavljuje upravljanje,kako bi se omogućilo korisničko iskustvo bez kompromisa u bilo kom radnom okruženju. Sa ovakvim holističkim pristupom, na bazi Borderless Network arhitekture, Cisco može pomoći IT organizacijama da prevaziđu bazičnu BYOD konektivnost kako bi se obezbedilo sledeće:

1.       Jedinstvena politika za žične i bežične lokalne (LAN), mobilne i VPN mreže, koja se postiže preko poboljšanog endžina Cisco Identity Services Engine (ISE), koji obezbeđuju samo-snabdevanje korisnikovog uređaja i integraciju politike korišćenja u rešenja za upravljanje mobilnim uređajima (MDM).

2.       Korisničko iskustvo bez kompromisa na čitavoj žičnoj/bežičnoj mreži kroz ažuriranja na bežičnoj LAN infrastrukturi uz pomoć softvera Cisco Unified Wireless Network Software 7.2. Ažuriranja omogućavaju udvostručavanje skalabilnosti videa za multicast video sadržaje, omogućavajući jednom kontroleru da podrži do 30 000 uređaja i pruži IPv6 podršku za klijent uređaje. Ova ažuriranja mogu unaprediti kvalitet aplikacija za kolaboraciju, kao što su Cisco Jabber™ i Cisco WebEx® sa video prenosom u realnom vremenu preko Cisco mreža.

3.       Pojednostavljene operacije i upravljanje mrežom, uvođenjem Prime Assurance Manager i Prime Infrastructure, koji pomažu IT profesionalcima da razumeju performanse aplikacija iz perspektive korisnika, ubrzaju podršku i smanje operativne troškove.

 

Detaljni rezultati istraživanja:

 

Mobilnost je način života za zaposlene u pokretu širom sveta

o         60 odsto naprednih korisnika, koriste mobilne uređaje (na primer laptop, smartfon, tablet) za poslovne potrebe.

o         47 odsto naprednih korisnika, zvanično se vode kao zaposleni u pokretu u njihovim kompanijama.

o         41 odsto naprednih korisnika, barem jednom nedeljno radi van kancelarije.

Broj mobilnih uređaja i budžeti su u porastu

o         Do 2014. godine, prosečan broj povezanih uređaja po zaposlenom koji koristi znanje dostići će 2.8, što je više od proseka za 2012. godinu koji iznosi 2.3 uređaja (22 odsto više).

o         U proseku, inicijative za mobilnošću zauzimaće 23 odsto IT budžeta u 2014. godini, naspram 18 odsto u 2012. (28 odsto više)

BYOD je ovde, sada

       42 odsto svih zaposlenih koji koriste znanje kao veštinu poseduje smartfon koji koristi za posao

       63 odsto kompanija širom sveta očekuje da će udeo uređaja koje poseduju zaposleni, a koji su povezani na kompanijsku mrežu porasti sa “izvesan” na “značajan” u toku naredne dve godine

 

Kompanije širom sveta podržavaju BYOD:

       89 odsto kompanija podržava BYOD u nekom obliku, od dozvoljavanja korisnicima da povežu sopstveni uređaj na kompanijskiu mrežu, do potpune podrške za sve uređaje koje zaposelni poseduje.

       71 odsto kompanija obezbeđuje IT podršku ili za određene uređaje koje poseduju zaposleni ili za sve uređaje.

       22 odsto kompanija podržava sve uređaje koje poseduju zaposleni.

       Samo 11 odsto kompanija izričito zabranjuje uređaje koje poseduju zaposleni, ali procenat je veći u Evropi: 19 odsto kompanija u Evropi zabranjuje BYOD, dok samo 6 odsto ne-evropskih kompanija dozvoljava BYOD.

 

BYOD donosi kompanijama nekoliko prednosti – Tri najznačajnije zapažene prednosti BYOD su:

1. Bolja produktivnost zaposlenog (više prilika za saradnju). Ovo je značajno zapažanje, budući da je jedan od strahova kada je u pitanju BYOD bila smanjena produktivnost zbog korišćenja uređaja u private svrhei u cilju zabave

2. Veće zadovoljstvo poslom

3. Manji troškovi (zaposleni sami sebi kupuju uređaje)

 

BYOD zaposlenima daje kontrolu i može omogućiti inovaciju odozdo-na-gore

       Zaposleni žele stil koji im omogućava da koriste bilo koji uređaj bilo gde (37 odsto)

       Zaposleni žele da tokom radnog vremena obavljaju lične aktivnosti, kao i da poslovne aktivnosti obavljaju tokom slobodnog vremena (35 odsto)

       Zaposleni žele da izbegnu ograničenja koja sa sobom nose uređaji u posedu kompanije (31 odsto)

       Zaposleni takođe žele da koriste sopstveni softver i imaju pristup cloud uslugama. 52 odsto IT lidera širom sveta primećuje porast u broju neodobrenih aplikacija na njihovim mrežama, sa mnogo izraženijim procentom u ne-evropskim zemljama (60 do 70 odsto).

 

Mobilna politika: Nema podrške za BYOD

       Kako za mala tako i za velika preduzeća važi da je potrebno uraditi puno toga pre nego što politika mobilnosti uzme veće razmere

       Samo 50 odsto velikih i 41 odsto srednjih preduzeća ima spremnu politiku koja se tiče pristupa zaposlenog mreži sa mobilnih uređaja

       Manje od polovine (47 odsto velikih preduzeća i 38 srednjih preduzeća) ima politiku koja se tiče mobilnog prenosa kompanijskih podataka.

 

Cisco IBSG Horizons Study ispituje koliko je fenomen BYOD zastupljen u kompanijama i kako korporativna IT odeljenja upravljaju novim uređajima u smislu podrške, pristupa mreži i bezbednosti. Istraživanje je sprovedeno u prvoj polovini 2012. godine i uključuje skoro 4,900 donosioca odluka na tržištu informacionih tehnologija iz 9 zemalja (Brazil, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Meksiko, Rusija, Ujedninjeno Kraljevstvo i SAD), koji predstavljau 18 različitih tržišta.

One thought on “Korišćenje ličnih mobilnih uređaja donosi veće zadovoljstvo u poslovanju

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Pre se govorilo o personalnim kompjuterima, a sada o licnim, naprednim mobilnim uredjajima koji se, za sada, zovu “smartfoni” i “tableti”. Kako da “korišćenje ličnih mobilnih uređaja čini zaposlene produktivnijim i zadovoljnijim svojim poslom, ali i da smanjuje troškove poslovanja kompanije”, nije objasnjeno, pokazano i dokazano u ovom tekstu. Ako “ovi moćni uređaji imaju intuitivni korisnički interfejs”, oni ce verovatno uskoro moci da zamene intuiciju korisnika. Oni (mobilni IK uredjaji) ce izgleda uskoro upravljati ljudskim bicima? Buducnost se “kezi” na ljudski rod!

Leave a Reply