Mobile

Lažni antivirus vrši invaziju na prodavnice aplikacija za mobilne telefone

Lažni antivirus program se sve više pojavljuju u prodavnicama aplikacija. Kaspersky Lab je nedavno našao dva takva programa koji su imitirali Kaspersky proizvode u dve različite prodavnice aplikacija za mobilne uređaje.

Lažne aplikacije koje tvrde da štite mobilne uređaje

Prva lažna aplikacija je otkrivena u Windows Phone prodavnici. Ovo je samo po sebi bilo neuobičajeno zato što prevaranti imaju tendenciju da ciljaju korisnike androida preko Google Play prodavnice, što je rezultat velike popularnosti ove platforme.

Aplikacija o kojoj je reč nalazila se pod imenom Kaspersky Mobile. Činjenica da takav program ne postoji u Kaspersky Lab liniji proizvoda ukazuje da prevaranti nisu očekivali da iko primeti neslaganje. Još jedna zanimljiva karakteristika ove posebne aplikacije je činjenica da su korisnici morali da plate za nju. To znači da su tvorci istog trenutka krenuli da zarađuju novac bez potrebe da osmisle dodatne prevare kao na primer zahtevanje isplate za uklanjanje malvera koji je navodno bio otkriven na računarima korisnika.

lazne-aplikacije

Druga lažna aplikacija koja imitira Kaspersky Lab brend se prodavala na Google Play prodavnici i zvala se Kaspersky Anti-Virus 2014. Opet, nema Kaspersky Lab proizvoda za mobilne telefone pod tim imenom. Slika korišćena na stranici lažne aplikacije je jednostavno bila kopirana sa zvanične stranice Kaspersky interenet Security za Android.

Za razliku od aplikacije koja se prodaje u Windows Store prodavnici, tvorci ove lažne aplikacije se nisu čak ni potrudili da dodaju simulator skenera – funkcionalnost je bila ograničena na nasumičnu seriju izveštaja koji se pojavljuju iznad “zvaničnog” logoa

“Priča o plaćenom lažnom antivirusnom programu za mobilne telefone počela je sa pojavom Virus Sheild-a u Google Play prodavnici. Sada možemo da vidimo kako jedna uspešna prevara izleže bezbroj kolonova. Prevaranti koji žele da brzo zarade novac od nepažljivih korisnika prodaju desetine lažnih aplikacija, kopiraju dizajn ali ne i funkcionalnost originala.”, komentariše Roman Unuchek, viši analitičar za malver u Kaspersky Lab-u. “Sasvim je moguće da će sve više i više ovih lažnih aplikacija početi da se pojavljuje. Jedno je sigurno, bezbednosni mehanizmi postavljeni od strane zvaničnih prodavnica ne mogu da se nose sa ovom vrtstom prevare.”
Više o lažnim antivirus programima za mobilne telefone i drugim lažnim aplikacijama mogu da se nađu na zvaničnom sajtu za analitiku Kaspersky Lab-a.

Leave a Reply