Mobile

LG G2 na velikom testu

LG je u proizvođačkom zanosu. Ovaj put radi se o još jednom telefonu za koga se može reći da je u većini stvari impresivan. Za LG Optimus G često se kaže da je ravan Galaxy-ju S3 i HTC-u One X, ali se za ovaj model slobodno može reći da je došao da stane na crtu Galaxy-ju S4.

LG G2 spada u grupu onih ekstra velikih telefona, zahvaljujuci svom 5,2-inčnog ekranu. Ako znamo da Galaxy S4 ima okruglo 5 inča, onda možemo reći da je LG G2 već dobio prvu rundu.

LG-G2-2

LG G2 dizajn

LG G2 u vizuelnom smislu veoma malo odstupa od izgleda koji ima pomenuti mu konkurent. Razlika se uočava samo u predelu zvučnika i dodatnim tasterima za kontrolu jačine zvuka, koji su smešteni tik ispod kamere na poledjini telefona. To jeste novina, ali kako je sam taster nedovoljno velik, može doci do manjih nesnalaženja s njim, kao i do povremenih prljanja sočiva kamere svaki put kada želite da pojačate ili smanjite zvuk ili zvono.

LG-G2-4

Zahvaljujuci ogromnom ekranu, LG G2 deluje veoma upečatljivo, što je svakako i bila namera proizvođača. Telo je izrađeno od plastike, pa se i po tome može videti sličnost sa najboljim pametnim telefonom od Samsung-a. Naravno, pravljanje novog telefona zahteva kompromis na relaciji hardver-dizajn, na koji ni LG G2 nije imun. Danak je platila pozicija audio porta, koji je umesto uobičajenog vrha telefona stavljen na neprakticno dno.

Dakle, telefon je i pored velikog ekrana ipak iznenađujuće veliki, ali je uz par trikova njegova debljina struka redukovana na veoma dobrih 8,9 mm. Poredili smo ga sa Galaxy-jem S4, pa je red i da to uradimo i sa HTC-om One, koji ima aluminijumsko kucište, koji zbog toga dobija prednost nad plastikom koju LG G2 nudi.

LG G2 specifikacija

Ako mislite da je LG G2 samo ekran, nije vam zameriti jer jednostavno ne možete videti šta se nalazi u unutrašnjosti telefona. Tamo je svoje mesto zauzeo potpuno novi Qualcomm Snapdragon 800 procesor, koji je primenu pre ovog telefona našao samo u moćnom fabletu sa oznakom Sony Xperia Z Ultra. Koliko je snažan ovaj procesor govori podatak da ima radni takt od 2,26GHz. Da li uopšte treba pominjati da je sastavljen od cetiri jezgra!? Podršku jakom multitaskingu obezbeđuje 2GB RAM memorije. Medutim, LG G2 nema port za microSD. Doduše, interne memorije ima 32GB, ali je korisniku na raspolaganju “svega” 24GB. U vecini slucajeva ovo je sasvim dovoljno, ali malo kvari utisak o LG G2 kao kompletnom uređaju.

LG-G2-8

LG G2 ekran

Šta je sa ostatkom specifikacije? Kao prvo, pomenuti ekran izrađen je u True HD-IPS tehnologiji i poseduje 16 miliona boja i impozantnu rezoluciju od 1080×1920 piksela. Još kada znamo da ima 424 piksela po inču i da pri tome ekran ide u nedogled zbog svoje velike površine, onda je jasno kakav je LG ovde napravi posao. Sam ekran je “gurnut” bukvalno go ivica telefona, pa je LG po ovom pitanju pravi šampion.

LG G2 baterija

Kada proizvodac stavi ovoliki ekran i ovako snažan procesor postavlja se pitanje koliko ce baterija trajati. LG se logicno opredelio za veliku bateriju. Sa kapacitetom od 3.000mAh, LG G2 prema prvim zapažanjima lagano pregura jedan dan, a spreman je i za prvu polovinu iduceg, što je pohvalno i preko potrebno ukoliko znamo da nije poenta mobilnih telefona u držanju na punjacu. Ako znamo da se Motorola hvalila da Moto X ima veoma izdržljivu bateriju od 2.200mAh, šta tek onda reci za ovu bateriju i ovaj telefon.

LG G2 kamera

LG G2 koristi glavnu kameru od, za ovaj rang sada već standardnih, 13MP, kao i pomoćnu od odličnih 2,1MP. Kamera je opremljena LED blicom, optičkom i video stabilizacijom, tako da se njoj ama baš nema ništa zameriti.

LG G2 softver

LG G2 radi na 4.2.2 verziji Android-a (mogla je i novija, ali nije smak sveta), ali je prava poslastica došla u vidu interfejsa oko koga se LG baš potrudio (ako izuzmemo manju zbrku oko bara za obaveštenja), kao i oko LED svetla za obaveštenja što je pravo osveženje nakon dosta vremena. Pohvalno je i daljnsko upravljanje i kontrolisanje drugih uredanja putem Quick Remote opcije preko infracrvenog svetla. Od naprednijih tehnologija tu je još i TV izlaz. Međutim, za svaku pohvalu je i izvanredan kvalitet zvuka.

LG G2 zaključak

LG je morao da napravi jedan ovakav telefon. Stavio je mocnu konfiguraciju u moderno dizajnirano kucište i ponudio konkurentnu cenu. To je ono što je ovaj južnokoresjki proizvodac oduvek znao da radi. LG G2 bi mogao da posluži kao primer izreci da se trud isplati, ali samo ako nade dovoljan broj kupaca za sebe. Kod nas u Srbiji telefon je prisutan još od oktobra a najpovoljnije se može sobiti preko sajta svitelefoni.com gde se trenutno LG G2 može nabaviti za svega 44.000 dinara!

Leave a Reply