lg
Mobile

LG od početka godine plasirao na tržište 10,3 miliona smart telefona

Kompanija LG Electronics (LG) objavila je finansijske rezultate, u skladu sa Međunarodnim standardima za finansijsko izveštavanje (IFRS – International Financial Reporting Standards), za prvi kvartal 2013. godinu.

U periodu od januara do marta ove godine, kompanija je isporučila čak 10,3 miliona smart telefona, što predstavlja rekord od kada je LG počeo da proizvodi ove smart uređaje. Operativni profit u prvom kvartalu ove godine iznosi 350 milijarde južnokorejskih vona (322,88 miliona američkih dolara), dok je zabeleženi neto profit 22 milijarde južnokorejskih vona (20,30 miliona američkih dolara).

lg-lte-telefoni

 

Prihodi kompanije LG u prva tri meseca 2013. godine su porasli za 6,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznose 14,10 biliona južnokorejskih vona (13,01 milijarde američkih dolara), što je rezultat velikog uspeha na tržištu mobilnih telefona.

 

Što se tiče pojedinačnih poslovnih jedinica kompanije LG, finansijski rezultati izgledaju ovako:

 

  • Kompanija LG Home Entertainment u prvom kvartalu 2013. godine beleži prihod od 5,17 biliona južnokorejskih vona (4,77 milijarde američkih dolara), što predstavlja pad u odnosu na isti period prošle godine usled smanjene prodaje plasma televizora i IT proizvoda. Sa druge strane, prodaja LCD televizora se povećala u Evropi i na tržištima u razvoju, poput Kine i Zajednice nezavisnih država. Iako je tržište televizora i IT proizvoda i dalje u stagnaciji, kompanija LG očekuje bolje rezultate sa predstavljanjem novih Smart 3D i Ultra HD televizora.

 

  • Kompanija LG Mobile Communications u prvom kvartalu 2013. godine beleži značajno poboljšanje, beležeći rekordni prihod od 3,21 biliona južnokorejskih vona (2,96 milijarde američkih dolara) i isporuku od 10,3 miliona smart telefona. Povećanje prihoda od 28,5 odsto rezultat je izuzetne prodaje Nexus 4, Optimus G i Optimus G Pro smart telefona, kao i modela iz L serije. Usled povećanog prihoda i bolje strukture troškova, operativni profit povećan je skoro četiri puta u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 133 milijarde južnokorejskih vona (122,69 miliona američkih dolara).

 

  • Kompanija LG Home Appliance zabeležila je povećanje prodaje od 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 2,81 biliona južnokorejskih vona (2,59 milijarde američkih dolara), pre svega usled odličnih rezultata na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, centralne Amerike i Bliskog istoka. Pad operativnog profita za 29 odsto rezultat je povećanih ulaganja u istraživanje i razvoj, kao i u marketiške aktivnosti.

 

  • Kompanija LG Air Conditioning & Energy Solutions je zabeležila prihod od 1,23 biliona južnokorejskih vona (1,14 milijarde američkih dolara) u prvom kvartalu ove godine, uglavno zahvaljujući dobrim rezultatima na tržištu Bliskog istoka i jugoistočne Azije. Usled uspeha novih proizvoda, operativni profit je ostao gotovo nepromenjen u odnosu na isti period prošle godine i uprkos povećanjim ulaganjima u istraživanje i razvoj.

Leave a Reply