Mobile

LG Optimus ME P350

Android za svakoga – tako bi se najlakše mogla opisati politika kojom se LG vodio tokom nastanka ovog telefona. Nakon izuzetno dobro prihvaćenog GT540 Optimusa, koji je kod nas još uvek vrlo popularan, stigao je Optimus Me P350, istovremeno nešto boljih i lošijih karakteristika, ali i povoljnije cene.

Za razliku od GT540 novajlija sa sufiksom Me ima manji displej, 2.8 inča naspram 3, HSDPA podrška mu je redukovana sa 7.2 na 3.6 Mbps, težina mu je povećana, ima 130 grama naspram 115 Optimusa GT540 i manju rezoluciju displeja – 240 x 320 piksela u odnosu na 320 x 480. Ipak, Optimus Me ima noviji Android operativni sistem Froyo v2.2, sa Wi-Fi hot-spot funkcijom i svim prednostima koje Froyo donosi u odnosu na v1.6 Donut.

Operativni sistem je izuzetno dobro prilagođen nižoj rezoluciji displeja. Sadržaji nisu previše sitni, niti krupni, nego taman kako treba – lako se vide, čitaju i nisu iskrzanih ivica. Veliku pomoć u dobrom funkcionisanjui OS-a pruža procesor na 600 MHz sa 512 MB operativne memorije, dok je interna oko 140 MB, što je tek za 1MB više od LG-ja GT540. Podržane su kartice kapaciteta do 32 GB microSD tipa i one se stavljaju u ležište na levom boku – dakle, bez vađenja baterije i gašenja. Preko USB-a možete izvršiti punjenje telefona, prenos multimedijalnih podataka, priključiti LG Optimus Me kao internet modem i nadamo se izvršiti nadogradnju sistema, kada ona bude dostupna za Me.

Ako imate krupne prste, nabadnje po tastaturi može biti mučno

Bez mnogo tastera

Telefon je izrađen od plastike solidnog kvaliteta, dosta je tanak i lepo staje i u sitniju šaku. Ne kliza se, ne greje previše tokom upotrebe i samim tim omogućava prijatno korišćenje i tokom dužeg držanja. Dizajn nije nešto što do sada nismo videli, ali je LG pogodio žicu mladih izmenjivim zadnjim maskama, koje mogu da se izaberu u elektro bojama – pink, crvenoj i plavoj, lap i u dve uobičajene – crnoj i sivoj. Ispod touchscreena nalaze se četiri klasična Android tastera osetljiva na dodir, ispod kojih su dva funkcijska/call i call end tastera. Ostatak kućišta, sem uobičajenog Volume dugmeta, ulaza za microSD i audio priključka od 3.5 mm na vrhu, nema više nijedan taster ili konektor.

Stendbaj displej možete da podelite na tri, pet ili sedam delova, po kojima se šetate jednim pritiskom na središnji touchscreen taster u donjoj liniji, sa tasterima Imenika i Poruka (vidi sliku iznad). Iako mali, displej telefona dobro prikazuje sve sadržaje. Kontrast i osvetljenje su mu dobri, ima 256k boja i lako se čita i na direktnom suncu. Interfejs Androida je posebno prilagođen za Optimus ME, pa na ekranu nema gužve i pretrpanosti, ali zato plaćate cenu u Android marketu, koji najveći broj svojih aplikacija još uvek nema u rezoluciji od 240 x 320 piksela.

Da stvar bude bolja LG se potrudio pomoću svog sopstvenog Android meija, koji omogućava preuzimenje nekih, po LG-ju, najbitnijih aplikacija – od igara do poslovnih programa. Displej je odličnog odziva, ima vrlo dobru touchscreen komponentu, precizan je i poseduje senzor za automatsko rotiranje i detektovanje blizine glave i samostalno se zaključava u toku poziva. LG Optimus ME tečno govori srpski i ima podršku za glasovnu pretragu. Google search je integrisan na stendby displej i dovoljno je da pritisnete ikonicu mikrofona pored trake za pretragu i izgovorite traženu reč ili pojam. Nakon par sekundi u Web pretraživaču pojavljuje se rezultat pretrage.

Inače, Web pretraživač, iako moćan i sjajno prikazuje i najkomplikovanije stranice, zbog dijagonale ekrana nije jak igrač na duže staze, pa ćete ga koristiti samo povremeno, kada vam je neophodan, jer će vas konstantno skrolovanje levo-desno i gore-dole brzo smoriti, a kada prikažete celu stranicu u okviru displeja ništa nećete videti da pročitate. Ovaj telefon je osnovna linija ponude ovog proizvođača u Android oblasti i od njega se i ne očekuje da ima ogroman displej, pa pomenuti podatak za Web pretraživač ne može da mu se uzme kao ozbiljan minus.

Leave a Reply