Mobile

LG Optimus One P500

Nemojte očekivati da će LG Optimus One P500 biti kandidat za presto među mobilnom telefonijom, međutim zahvaljujući svojoj izuzetno povoljnoj ceni i veoma dobrim karakteristikama verujemo da će se razgrabiti kada bude bio u ponudi nekog od domaćih operatera.

Zašto ovako mislimo? Kao prvo telefon dolazi na danas najpopularnijem operativnom sistemu Android, za kojeg su čule i bake i deke. Ne pričamo napamet. Prisustvovali smo sceni u MT:S kako se jedna žena u poznim godinama raspravlja sa klincem koji joj je uleteo ispred reda iz povike: “A šta ako ti uzmeš poslednjeg Huaweia!” Svi znaju da je Android zakon, a LG Optimus One P500 dolazi sa aktuelnom verzijom Froyo 2.2. Drugi adut ovog telefona je ekran od 3,2 inča koji je taman toliki koliki treba da bude.

Telefoni sa ekranom od 4 inča (iPhone, Galaxy S, Desire HD) su jednostavno preveliki. Ovaj odlično leži u ruci i može se obuhvatiti šakom. Što se tiče samog ekrana, ovaj neće registrovati lagane dodire što uostalom i nije tako loše. Ne volimo ekrane koji su previše osetljivi na dodir pa se aktiviraju tako-reći na dah. Ispod ekrana su klasični “andoidski” tasteri a kućište je zaobljeno u LG fazonu. Jedino što nam se ne sviđa što se tiče konstrukcije jeste veoma tanak taster za pojačavanje koji je pritom na prilično nepraktičnom mestu.

Što se tiče softvera, Froyo je nadograđen LG-jevim okruženjem ali to je manje-više  dobro poznato Android okruženje. Imate mogućnost da birate između pet ili sedam početnih ekrana na koje možete da smestite razne gedžete od kojih su neki i ekskluzivni iz LG-a. Nama se lično najviše sviđa nadogradnja korisničnog okruženja iz HTC-a ali i ovo može odlično da posluži. Znamo da je Optimus ima mogućnost da se switchuje između vanila Android i LG-ovog okruženja ali ovog puta to nije moguće. Što se tiče brzine, Optimus One i nije neki šampion. Komande znaju da kasne a skrolovanje prozora zna da štucne. Ovo nije ništa strašno a naravno krivica leži u prosesoru koji je zakucan na svega 600 MHz.

Android bez fleša

Procesor ARMv6 doneo je i ozbiljnija ograničenja. Naime, Optimus One P500 ne podržava Flash u browseru što je zaista nedopustivo. Iako Andoid ima najbolji mobilni brower u ovom slučaju neće moći da iskaže sve svoje kvalitete. Probali smo da instaliramo Flash preko Marketa ali za njega je potreban barem ARMv7 procesor. Šteta.

Integracija sa internetom je naravno dovedena na najviši mogući nivo pa ako nemate aktivnu konekciju, Andorid vam i ne treba. Naravno, za početak će vam trebati Google nalog a potom možete ubaciti i naloge za Twitter, Facebook i ostale. Primetili smo jednu glupost koja zna da iznervira. Ako kontakt u imeniku povežete sa nalogom na Twitu ili Fejsu on će ga preimenovati i nećete moći da vratite korak u nazad.

Kamere na Optimusu One P500 ona je rezolucije 3 megapiskela i pravi fotke prosečnog kvaliteta. Nema blica niti autofokusa ali je zato softver prilično dobar. Podržava panoramu i geo-tagging a prepoznaje i do pet lica u kadru. Osmesi su takođe podržani a uz pomoć LG-jevog Beauty i Art shotova možete praviti kul slike. Što se tiče snimanja videa, situacija je prilično loša jer kamera snima u svega 18 fps i tu u VGA rezoluciji.

Kao i svaki Android i ovaj podržava žiroskop, GPS i Bluetooth koji u skladu sa fenomenalnim Googlevoim programima kao što su Maps, Latitude, Directory, Goggles čini telefon zaista nezamenljivim.

Prednost

  • odlična cena
  • odmerene karakteristike
  • dobro leži u šaci

Mane

  • spor procesor
  • ne podržava Flash
  • loša kamera, nema blic

Leave a Reply