Mobile · Operateri

M2M – mašine u službi građana

M2M servisi predstavljaju budućnost u razvoju mobilne telefonije, a omogućavaju komunikaciju raznovrsnih uređaja putem telekomunikacione infrastrukture, doprinoseći na taj način optimizaciji procesa i lakšem upravljanju udaljenim sistemima.

Tehnologija M2M ne podrazumeva isključivo komunikaciju između mašina, bez intervencije čoveka, već se radi o mnogo širem konceptu u kojem je učešće čoveka značajno smanjeno. Ova tehnologija, koja je zastupljena u svim privrednim oblastima, trenutno se najčešće primenjuje u medicini, telematici, logistici i bezbednosti.

Upravo ovim povodom, na konferenciji za novinare, 24. novembra u Centru Sava, Jelena Stojanovć, direktor Funkcije marketinga i prodaje, prezentovala je usluge koje je Telekom Srbija u saradnji sa partnerima, razvio u okviru platforme M2M. Neke od tih usluga nalaze se u ponudi Telekoma Srbija već nekoliko godina.

Jedna od njih je usluga Observer, koja poslodavcu omogućava evidenciju prisustva zaposlenih, kao i usluga Autotrack koja omogućava praćenje voznog parka u zemlji i inostranstvu. Potpuno nove usluge su EcoBus i BusTracker koje stanovnicima gradova u Srbiji omogućavaju praćenje kvaliteta vazduha, kao i kretanja autobusa u javnom saobraćaju i usluga Home Automation, uz pomoć koje korisnici mogu daljinski  da kontrolišu aparate u svom domaćinstvu.

One thought on “M2M – mašine u službi građana

  1. Dejan R. Popovic, dip. inz.

    Eh, da je ziv otac kibernetike (cybernetics) Norbert Viner, kako bi sva ova cuda (dostignuca) komrntarisao?

Leave a Reply