Mobile

Matić: Uskoro i 4G mreže

Državna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić, rekla je u intervjuu za Blic, da su svi telekomunikacioni operatori u Srbiji, a posebno oni koji pružaju mobilne usluge, veoma zainteresovani za kupovinu frekvencija iz digitalne dividende. Ona je objasnila da će na taj način biti omogućeno korišćenje 4G mreže, u kojoj je protok informacija još brži i koja bi bolje pokrila i ruralne delove zemlje.

Proces digitalizacije omogućava oslobađanje dela radiofrekvencijskog spektra – digitalne dividende – koja ima izuzetan potencijal za usluge brzog pristupa internetu putem mobilne mreže, pa se prodajom frekvencija iz ovog dela spektra očekuje dobit za budžet od nekoliko desetina miliona evra – kaže Matić.

Koje nove usluge građanima će da omogući digitalizacija?

– Za građane koji TV signal primaju putem antene, uvođenje digitalne televizije omogućava bolji kvalitet slike i veći izbor kanala. Ostvariće se bolja pokrivenost teritorije Srbije televizijskim signalom i mogućnost dodatnih opcija kao što su izbor prevoda i titlovanje sadržaja uz moguću podršku višejezičnosti.

Šta bi se desilo ako ne završimo proces digitalizacije na vreme?

– U slučaju da se ovaj proces ne završi na vreme, do 17. juna 2015. godine, pored formalnog neispunjavanja međunarodno preuzetih obaveza, pojavili bi se i tehnički problemi u prijemu. Srbija bi ostala „analogno ostrvo“ u okruženju zemalja koje su prešle na digitalno emitovanje. Digitalni signal iz susednih zemalja bi u tom slučaju pravio smetnje našem analognom signalu.

Ima li novosti u vezi s Pejpalom i uslugom primanja novca za građane Srbije?

– Preostale su određene pravne nedoumice kod primene propisa iz oblasti finansija u slučaju naplate putem Pejpala i Ministarstvo se konsultuje sa nadležnim institucijama kako bi se one rešile.

One thought on “Matić: Uskoro i 4G mreže

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Nije tacno da bi digitalni signali iz susednih zemalja pravili smetnje našim analognim signalima, u slučaju da se proces digitalizacije srpske TV ne završi na vreme, do 17. juna 2015. godine. Smetnje bi bile medjusobne, u slucajevima koriscenja istih kanala, ili ih ne bi bilo. Snage digitalnih TV predajnika su za red velivine manje od snaga analognih TV predajnika. Da je to tacno, odavno bi u Srbiji imali smetnje od digitalnih TV predajnika iz Hrvatske.

    Tacno je da u tom slucaju ne bi doslo do oslobađanje dela radio-frekvencijskog spektra – digitalne dividende – koja ima izuzetan potencijal za usluge brzog pristupa Internetu putem mobilne mreže, i da ne bi doslo do prodaje frekvencija iz tog dela spektra, odnosno dobiti za budžet od nekoliko desetina miliona evra, niti do izgradnje bezicne sirokopojasne komunikacione mreze cetvrte generacije (4G).

Leave a Reply