Mobile

Međunarodne roming SIM kartice

U okviru svojih aktivnosti vezanih za zaštitu korisnika, Republička agencija za telekomunikacije je u medijima uočila reklame za prodaju međunarodnih pripejd roming SIM kartica na teritoriji Republike Srbije, koje omogućavaju jeftiniji roming u velikom broju zemalja. RATEL smatra svojom obavezom da korisnike mobilne telefonije podseti na sledeće činjenice:

Licence za pružanje usluga mobilne telefonije u Republici Srbiji poseduju tri operatora: „Telekom Srbija“, Telenor i Vip mobile. Sva tri operatora imaju sklopljene ugovore za pružanje usluga u romingu sa velikim brojem inostranih operatora. Prodaja međunarodnih roming SIM kartica Republici Srbiji nije regulisana Zakonom o telekomunikacijama i ostalim propisima u oblasti telekomunikacija.

Kupovinom međunarodne roming SIM kartice korisnici postaju pretplatnici inostranog operatora i dobijaju novi, inostrani broj. Osim cena poziva navedenih u reklamama, upotreba međunarodnih SIM kartica može da proizvede i druge, skrivene troškove: preusmeravanje poziva sa lokalnog broja na inostrani broj se tarifira kao poziv ka inostranstvu, a to nije navedeno u preporukama prodavaca međunarodnih roming SIM kartica.

Domaći operator čiji pretplatnik preusmerava poziv na inostranu karticu neće biti u obavezi da uvaži reklamaciju na tako nastale troškove. U slučaju eventualnog spora, koji bi bio posledica nezadovoljstva korisnika kvalitetom usluge ili visinom troškova, korisnik ne bi mogao da se obrati Agenciji, jer Agencija nije nadležna za inostrane operatore.

One thought on “Međunarodne roming SIM kartice

 1. Jelena

  Lepo… jos samo da MTS prikaze sve skrivene troskove, pa da poverujemo da su ove kartice stvarno lose.
  Popadasmo u nesvest od letnjih racuna zbog malo gprs-a u roamingu!
  Malo mi je lakse bilo kada sam na facebooku procitala da je jedan poznanik dobio racun od celih 17.500 dinara ….istina, ali mi je lakse – nisam najgora.

  Sto se uvazavanja reklamacija tice, hajde da se ne lazemo – poziv 064 789 mora da bude ponovljen X puta jer “su svi operateri zauzeti pozovite kasnije”.

  U Eu je lepo resenom, tarife za roaming su nedavno ujednacene – ljudi putuju damn it. Iza toga naravno stoji jedna opasna ideja – ne samo da se ulaze u obrazovanje vec se i omogucava razmena ljudi, ideja i dobara. Ovako, racun za tel iznposi ISTO kao i zbir karata za putovanje po Evropi (u mom slucaju). A samo sam isla malo na twitter i kuckala nekoliko sms-a….

Leave a Reply