Mobile

Microsoft-Nokia odustaju od Android telefona

Kompanija Microsoft u čujem je vlasništvu i Nokia prestaće da proizvode svoje telefone koji rade na Android operativnom sistemu. Kao i mnogo puta pre Nokia je i ovaj put započela sa razvojem i radom na novom OS-u i ponovo prestala.

Ova odluka doneta je nakon što je saopšteno da će Microsoft otpustiti 18.000 zaposlenih. Od toga će najveći deo biti podeljen zaposlenima o Nokiji, koju je Microsoft kupio u aprilu ove godine.

Tako će i Nokia X modeli smartfona postatio deo Lumia serije i ubuduće će biti proizvođeni sa Windows Phone operativnim sistemom.
nokia-normandy

Ovaj potez iznenadio je mnoge, s obzirom na to da je Microsoft svoje prve Android telefone predstavio u februaru na sajmu u Barseloni.

U mejlu koji je prosleđen zaposlenima u Microsoftu 17. jula, izvršni direktor odseka za mobilne telefone Stiven Ilop naveo je da je plan kompanije da se Windows phone razvija u pravcu povoljnijih smartfona, zajedno sa Lumia serijom.

Nokia_X

“Planiramo da ponudimo jeftinije Lumia uređaje”, najavio je Ilop. Prema njegovim rečima do sada proizvedeni Nokia X smartfoni sa Androidom i dalje će imati podršku Microsofta, ali se više neće proizvoditi.

Leave a Reply