Internet · Mobile

Milijardu korisnika mobilnog broadband interneta u 2011. godin

Tokom 2010. godine postignut je značajan cilj u smislu broja korisnika mobilnog broadband interneta budući da je ovaj broj prevazišao cifru od pola milijardi na globalnom nivou. Ericsson predviđa da će se ovaj broj duplirati do kraja 2011. godine. Očekuje se da će najveći broj korisnika, oko 400 miliona, biti koncentrisan u azijsko-pacifičkom regionu, zatim u Severnoj Americi i Zapadnoj Evropi sa po više od 200 miliona korisnika.

Prihvatanje mobilnog širokopojasnog interneta ubrzano je jakim rastom upotrebe smartphone telefona, povezanim lap top računarima i tabletima, uz uvođenje mreža visokih performansi. Korisnici smartphone telefona u sve većem broju koriste aplikacije i internet usluge u pokretu. Globalna razmena podataka putem mobilnih mreža ubrzano raste, a kako je Ericsson i najavio u avgustu 2010. godine – ovaj saobraćaj je u toku samo jedne godine utrostručen.

Protekla godina je takođe bila uspešna za Long-Term Evolution (LTE) tehnologiju. Do sada je Ericsson potpisao komercijalne ugovore sa 11 operatora širom sveta. Gotovo pola od 16 mreža koje je Ericsson instalirao pušteno je u komercijalnu upotrebu, pri čemu opratori i korisnici počinju da imaju koristi od brzog pristupa mrežama koji omogućuje LTE tehnologija.

Menja se i upotreba interneta i drugih medija kao rezultat uvođenja brzih mreža i raspoloživosti različitih vrsta uređaja, uključujući i smartphone. Prema istraživanju koje je sprovela kompanija „TeliaSonera“, provajder telekomunikacionih usluga u skandinavskim i baltičkim zemljama, oko 23% njihovih LTE korisnika gleda TV putem interneta, a više od 46% njih pretražuje internet van svojih domova.

Usled povećane brzine, LTE mreže omogućavaju emitovanje video sadržaja privlačeći sve više profesionalnih korisnika, na primer TV stanica i organizacija za javnu bezbednost. Ericsson procenjuje da će do 2015. godine broj korisnika broadband interneta dostići 3,8 milijardi, pri čemu će 95% biti zasnovano na HSPA, CDMA i LTE mrežama. Ericsson je dobavljač za većinu HSPA Evolution mrežom brzine 21Mbps ili brže.

One thought on “Milijardu korisnika mobilnog broadband interneta u 2011. godin

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ako je tacna Eriksonova procena data na kraju ovog teksta, onda “televizijska radiodifuzija” ili “televizijsko emitovanje” (tj. linearni audiovizuelni medijski servis) nema vise sta da trazi posle 2015 godine pored “audiovizuelnog medijskog servisa na zahtev” (tj. nelinearnog audiovizuelnog medijskog servisa) putem zicnog ili bezicnog Interneta. Stavise, ukoliko se kvalitet emitovanja TV programa pomocu Interneta poboljsa do 2015. godine, tada ce mreza JP “Emisiona tehnika i veze” dobiti ozbiljnog konkurenta u Internetu, a digitalni televizori – u “unapredjenim mobilnim telefonima”?!

Leave a Reply