Mobile

Ministarka Matić na Svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić najavila je danas da će 25. februara u Njujorku početi da radi Globalna mreža žena donosilaca odluka u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Matić je u izjavi za agenciju Beta istakla da će danas na Svetskom kongresu mobilne telefonije u Barseloni biti predstavljena inicijativa Međunarodne unije za telekomunikacije i Srbije o tome da se formira mreža žena koje se bave informacionim tehnologijama.

Ona je ukazala na to da postoji barijera da se žene bave informacionim tehnologijama kao korisnici ili kao profesionalci, i objasnila da je upravo zbog toga značajno pokretanje mreže koja će pružiti podršku ženama u toj oblasti.

Prema njenim rečima, biće održana sesija o učešću žena u informacionim tehnologijama, a posebno u mobilnoj telefoniji pošto postoje zemlje i kulture u kojima je ženama onemogućeno da koriste mobilnu telefoniju.

Mreža će, kako je objasnila, raditi pod pokroviteljstvom zamenika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Mišel Bašele.

Matić je saopštila da je na kongresu u Barseloni učestvovala i na panelu o mobilnom širokopojasnom pristupu internetu, kojem su prisustvovali i regulatori iz Irske i Australije, kao i predstavnici telekomunikacione industrije.

Takođe, bilo je reči i o korišćenju frekvencijskog spektra i načinu da se mobilnim operaterima dodeli dovoljno spektra kako bi svi korisnici imali na svojim mobilnim telefonima i uređajima širokopojasni pristup internetu.

Leave a Reply