Mobile

Mobifone i Ericsson potpisali ugovor o optimizaciji mobilne mreže za prikaz video sadržaja

Mobifone, s 32 odsto udela u lokalnom tržištu jedan od vodećih vijetnamskih operatora, odabrao je Ericssonovo (NASDAQ:ERIC) rešenje za kombinovani tip saobraćaja i optimizaciju mobilnog širokopojasnog pristupa internetu. Mobifone je u potpunom vlasništvu VNPT grupe i na vodećem mestu po kvalitetu usluge, prihodima i prosečnom prihodu po korisniku.

Zahvaljujući rešenju nastalom kroz saradnju kompanija Vantrix, proizvođača video rešenja, i Ericsson, operator će na efikasan način moći da upravlja i optimizuje isporuku video sadržaja preko svoje mobilne mreže. Više od 29 miliona korisnika Mobifone usluga biće u prilici da uživa u bržem i tečnijem prikazu videa na mobilnim telefonima.

Do kraja 2011. godine, prenos videa će činiti 52,8 odsto globalnog internet saobraćaja. Da bi se izbegli prekidi u radu i opadanje brzine pristupa, Ericsson i Vantrix su nedavno uspostavili partnersku saradnju kako bi udružili svoja rešenja.
Le Ngoc Minh, predsedavajući kompanije Mobifone, izjavio je: „Zbog ograničenog pristupa fiksnoj mreži, znamo da će stanovnici Vijetnama više video sadržaja gledati na mobilnim uređajima nego na računarima. Uz eksplozivni rast kvalitetnog videa na mobilnim telefonima, tražili smo rešenje koje bi nam omogućilo da smanjimo troškove prenosa dok pružamo bolji ugođaj u živom gledanju videa, kao i brže preuzimanje podataka. Ovo kombinovano rešenje je zadovoljilo sve naše zahteve.“

Jan Wassenius, direktor Ericssona u Vijetnamu, izjavio je: „Uz impresivan broj korisnika Mobifone mreže, skalabilnost postaje izuzetno važna. U gusto naseljenoj zemlji kakva je Vijetnam, gde fiksni širokopojasni pristup zauzima relativno mali udeo tržišta, a video postaje jedan od najznačajnijih delova ostvarenog saobraćaja, zadovoljni smo što smo mogli da pomognemo Mobifoneu da se pripremi za rast u oblasti mobilnog videa.“

Kombinovano rešenje ima brojne prednosti. Vantrixov Bandwidth Optimizer prati zagušenja u mreži i značajno smanjuje veličinu videa, što može uštedeti i do 70 odsto troškova operatora vezanih za upravljanje i nadogradnju mreže. A Ericssonov Multiservice Proxy (MSP) značajno pojednostavljuje arhitekturu mreže. Ericsson MSP omogućava operatorima da smanje troškove i pruže veći broj multimedijskih usluga kroz svoje mreže.

Leave a Reply