Mobile

Mobilna aplikacija koja skida kilograme sa selfi fotografija

SkinneePix, nova aplikacija za selfieje za iPhone i Androide, osigurava mršaviji izgled lica i može “skinuti” dva do šest kilograma sa slike lica, no istovremeno izaziva i zabrinutost zbog toga što bi mogla podstaći nezdravu percepciju sopstvenog tela.

“Kamere dodaju na težini, a kad se sami slikate suočeni ste i s lošom rasvetom i s lošim uglovima i objektivom koji je preblizu, i mnogo drugih faktora zbog kojih ljudi smatraju da ih te fotografije ne prikazuju verno”, kaže Susan Grin iz kompanije Pretty Smart Women koja je izradila aplikaciju.

skinnee-pix

Autorka aplikacije Robin Filips tvrdi da je ona podstakla ljude na gubitak težine.

No neki kritičari smatraju da aplikacija koja košta dva dolara i koja funkcioniše samo kod snimaka jedne osobe može podstaći nezdrave doživljaje sopstvenog izgleda i mogla bi pridoneti razvoju poremećaja ishrane.

Poznati_snimili_se_643730S1

Američka psihijatrijska asocijacija (APA) je na sastanku svog upravnog odbora službeno potvrdila da je “selfie”, odnosno fotografisanje samog sebe, ustvari mentalni poremećaj.

“Selfie je mentalni poremećaj, a definiše se kao opsesivna želja za fotografisanjem samog sebe i postavljanje tih fotografija na društvene mreže zbog nedostatka samopoštovanja i radi popunjavanja praznine u intimnom životu”,  kažu iz APA.

APA navodi kako postoje tri nivoa poremećaja.

Prvi je ograničeni selfie, odnosno fotografisanje samog sebe najmanje tri puta dnevno bez objavljivanja fotografija na društvenim mrežama.

Druga vrsta je akutni selfie, odnosno fotografisanje samog sebe najmanje tri puta dnevno objavljujući sve fotografije na društvenim mrežama.

I treći nivo je hronični selfie, odnosno nekontrolisano fotografisanje samog sebe uz objavljivanje fotografija na društvenim mrežama najmanje šest puta dnevno.

Stručnjaci tvrde da su najbolji lek za poremećaj kognitivno-bihevioralne terapije, odnosno terapije za lečenje poremećaja u ponašanju.

Leave a Reply