Mobile

Mobilna prodaja čini više od 25,8% svih prodaja na Dan zahvalnosti

Već dugi niz godina, Black Friday /Crni petak/ – tradicionalni dan kupovine nakon Dana zahvalnosti – označen je kao početak pretprazničnih kupovina. Kako prenosi Android revija, sa većinom prodavnica koje su zatvorene na Dan zahvalnostipojavila se  mogućnost koju su iskoristile web prodavnice, koje su predstavile specijalne ponude i zapravo počele prodaju jedan (veliki) dan ranije.

MasterPass on mobile devices Dan zahvalnosti: mobilni 43% ukupnog saobraćaja i više od 25% svih online prodaja

Ovo se već dokazalo kao veliki posao: online prodaja u SAD-u se tokom ovog Dana zahvalnosti povećala za gotovo 20% (19,7%) u odnosu na  2012, s posebno jakim rastom prodaje na mobilnm uređajima, koja čini više od 25,8% svih prodaja na taj dan i gotovo polovinu celog  e-commerce saobraćaja.

Podaci iz IBM-a Benchmarka u  realnom vremenu pokrivaju oko 800 online trgovaca i milione transakcija. IBM ne daje podatke o prodaji u bruto iznosu – već samo u pogledu rasta tokom prošle godine, i prosečnu vrednost kupovine.

Forrester Research, međutim, predviđa da će ukupna prodaja ovih praničnih dana dostići 78,7 milijarde dolara, što je 15% više nego 2012, kada je prodaja bila 68,4 milijarde dolara, sa 167 miliona kupaca praznične online kupovine, koji su u proseku potrošili  472 dolara.

Mobila kupovina blizu je polovine celokupnog e-commerce saobraćaja na Dan zahvalnosti. Ukupno, mobilni saobraćaj činio je 42,6% ukupnog i gotovo 26% svih prodaja – što je rast od 49% u odnosu na 2012.

Kako je IBM zabaležio, kupovina sa tablet računara bila je zastupljena sa čak 16,5% svih online prodaja – dok su smartphonei činili 9%. Oni koji kupuju na tabletima, imali su  prosekom od 126,49 dolara po narudžbi, dok je prosečna kupovina sa pametnih telefona iznosila 110 dolara, što je veoma impresivno s obzirom da se predmeti prodaje geldjau na malom ekranu.

Android uređaji doneli su 4,6% prihoda od prodaje što je razumljivo jer se radio o tržištu SAD. izvor: AndroidRevija.com

Leave a Reply