Mobile

Mobilna telefonija pruža ogromne mogućnosti na polju medicine

Samo pre pet godina to bi bilo nemoguće. Danas, sa mobilnom, bežičnom,  telefonijom na postojećem nivou, lako je ostvarljivo i zdravstveni radnici, i ne samo oni, nastoje iskoristiti brojne mogućnosti da pomognu ljudima koji ne mogu lako doći do lekara, bolnice, zdravstvene ambulante….. O čemu se zapravo radi?

Mobilna telefonija osvaja i nerazvijene, siromašne zemlje. U Zimbabweu, primera radi, 50 odsto stanovnika koristi mobilne telefone. Pre dve godine taj procenat je bio svega 7 odsto. „U poslenih pet godina došlo je do prave eksplozije mobilne telefonije u nerazvijenim zemljama“ – kaže David Alyward, direktor međunarodne organizacije „mHealth Allianse.“

U toj organizaciji, a i mnogim drugim, mobilnu, bežičnu telefoniju vide kao izvanredno pogodno sredstvo da poboljšaju zdravstvenu zaštitu u zabačenim delovima sveta. Na najjednostavnijem nivou, mobilni telefon omogućava efikasnu komunikaciju osoblja medicinskih centara sa zdravstvenim radnicima na terenu.

Da bi pomogli tu osnovnu vrstu komunikacije studenti kalifornijskog univerziteta Stanford počeli su skupljati stare mobilne telefone, menjati ih za nove i slati medicinskom osoblju u nerazvijenim zemljama. Nadim Mahmud, koosnivač organizacije FrontlineSMS-Medic, u okviru koje teče ta aktivnost kaže: „Nadamo se da na ovaj način pomažemo sačuvati živote, da pomažemo da bolnice rade efikasnije, da olakšavamo rad l

U većini zemalja u razvoju podaci o stanju pacijenata beleže se ručno. Do te evidencije se mora doći, ili mora biti do druge bolnice i lekara poslana na klasičan način. Zahvaljući mobilnoj telefoniji lekari na terenu imaju lak i brz pristup podacima, sa mnogo manje grešaka, i mogu da ih dele sa drugima na način na koji to nisu mogli do sada. Sa mobilnim telefonima, sve sličnijim mobilnim kompjuterima, zdravstveni radnici će biti u stanju da šalju i primaju medicinske video-snimke i druge podatke bitne za dijagnstiku i medicinski tretman.

Alyward je uveren da je mobilna telefonija snažna poluga za ostvarenje globalnog plana Ujedinjenih nacija o spašavanju što više života, a posebno smanjivanja smrtnosti trudnica, porodilja, novorođenčadi i dece u prvim godinama života.

One thought on “Mobilna telefonija pruža ogromne mogućnosti na polju medicine

  1. Dejan R. Popovic, dip. inz.

    Mora se priznati, pravo na komuniciranje je jedno od retkih ljudskih prava koje je neverovatnom brzinom ostvareno skoro u svakom kutku zemljine kugle. Kada sam pocetkom 70-tih godina proslog veka poceo da radim u EI FEU “Pionir” u Beogradu na razvoju mobilnih radio-uredjaja, nisam mogao ni u najludjim snovima da zamislim sta ce se desiti za samo daset godina sa tzv. mobilnim telefonima. A, ipak, desilo se. Da li je to dobro, ili lose, pokazace se u buducnosti . Isto kao i u pogledu Interneta, a tice se medjusobnog, direktnog komuniciranja i otudjenja ljudi.

Leave a Reply