Mobile

Mobilna telefonija u funkciji borbe protiv gladi i siromaštva

Borba protiv gladi i siromaštva u zabačenim, ruralnim područjima nerazvijenih zemalja nije isključivo traženje novih načina i novih rešenja. U mnogim slučajevima to je praktično korišćenje postojećih tehničko-tehnoloških rešenja u svrhu pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Kako pokazuju programi osmišljeni na američkim univerzitetima Illinois i Purdue, mobilnim telefonima moguće je proslediti nužne infromacije i predočiti određene postupke korisne za uzgoj povrća i žita čak i u najteže pristupačnim zabačenim delovima sveta.

Na primer, rečju i animacijom, prilagođenom za prenos mobilnim telefonom, objašnjen je postupak kako od plodova drveta Neem napraviti tečnost za uništavanje insekata. To je jedna od animacija koje su kreirane na univerzitetu Illinois u sklopu programa jednostavnog i mnogima dostupnog procesa poboljšanja uslova života širomašnih i pomoći na daljinu.

Ono što je do juče bilo najteže – dopreti do najzabačenijih delova sveta – danas je zahvaljući mobilnoj telefoniji relativno lako ostvarivo. Ne treba posebno podsećati da je došlo do velikih promjena u načinima dotura infomacija. Prvo putem Interneta, a sada pogovoto mobilnom telefonijom koja vrlo brzo osvaja i nerazvijene zemlje.

Uočeno je da mnogi farmeri i u nerazvijenim zemljama imaju mobilne telefone sa video funkcijom. I zašto te telefone ne iskoristiti kao mogućnost da im se doture vizuelne informacije. Jedna od tih informacija je kako koristiti specijalno dizajnirane vreće za čuvanje žitarica koje, zavezane na pravi način, sprečavaju prodor vazduha, zageđenje i pristup insekatima. Vezati vreću je mnogo lakše kada vidite kako se to radi. Objasniti to samo rečima je mnogo teže, te je brzina prosleđivanja video-poruke mobilnim telefonom i brojnost primalaca velika.

Praktično proveravajući taj deo programa, u 7 mobilnih telefona učitana je jedna video-aplikacijaje za mesec dana taj video razmenilo  118 osoba u 50 različitih afričkih sela. To je velika korist ostvarena veoma malom investicijom. Kratke video-animacije i aplikacije posebno su korisne kada su u pitanju farmeri niskog nivoa obrazovanja. Prosleđivanje pisanih informacija do takvih često je uzaludno jer ne znaju čitati. Ali jednostavna govorna video-animacija je svima razumljiva.

Leave a Reply