Mobile

Mobilni broadband za opšti prosperitet društva

Mobile World Congress koji se u Barceloni završava danas 14. februara okupio je najviše predstavnike mobilne industrije, od mobilnih operatora i pružaoca sadržaja do isporučitelja komunikacionih rešenja

Važni učesnik ovoga skupa, predsednik i generalni direktor korporacije Ericsson Carl- Henric Svanberg na kongresu je naglasio da širenje mobilnog širokopojasnog pristupa koristi društvu u celini, prduzećima i individualnim korisnicima. Dodao je da je 2007. godina bila ključna za proboj mobilnog broadbanda u najšire korisničke krugove, kao i da se televizija sve manje prati na klasični način bez mogućnosti interakcije, a sve više postaje prilagođena individualnim preferencijama korisnika uz učestvovanje samoga gledaoca.

Vezano uz najznačajnije mobilne tehnologije koje omogućavaju atraktivne nove usluge dodao je: „Tokom 2007. godine 3G i HSPA nastavljaju značajno širrenja. Trenutno je 174 HSPA mreže u komercijalnom radu u 76 zemalja, od kojih većina radi brzinom od 3,6 Mbps ili više. HSPA je prirodna evolucija za GSM/WCDMA tehnologiju koja se koristi u preko 86 posto mobilnih mreža u svetu danas. WCDMA korisnika (uključujući HSPA) je trenutno oko 180 miliona, a svaki mesec pristupa novih 6,5 miliona korisnika.

Svetski prvenac – LTE poziv sa kraja na kraj

Ericsson je na kongresu predstavio svetsku premijeru- LTE (Long-Term Evolution – sledeća generacija standarda za mobilne mreže) poziv sa kraja na kraj, uz pomoć ručnih računara razvijenih od strane Ericsson Mobile Platforms. LTE predstavlja novi nivo korisničkog iskustva uz uzlaznu i silaznu vezu od čak 25 Mbps. Ovo omogućava besprekorni rad zahtevnih aplikacija poput mobilnih video sadržaja, blogova, naprednih igara, multimedijalne telefonije te profesionalnih usluga.

LTE je kompatibilan sa postojećim mobilnim sistemima, a operatorima omogućava skalabilni razvoj te efikasnost u pogledu troškova. Ericsson je takođe objavio da ga je vodeći japanski mobilni operator NTT DoCoMo izabrao za projekt razvoja LTE baznih stanica.

Leave a Reply