Mobilni servisi

Broj beskontaktnih transakcija putem MasterCard kartica u 2013. povećao više od 3 puta u odnosu na 2012.

Kompanija MasterCard   objavila je danas da je u periodu od godinu dana, zaključno sa decembrom 2013. godine, povećala zastupljenost svoje beskontaktne tehnologije u Evropi time što je povećan broj zemalja u kojima su kartice za beskontaktno plaćanje prihvaćene: beskontaktno plaćanje je sada dostupno u 63 zemlje širom sveta i u 34 zemlje u Evropi, uključujući i sedam novih zemalja u kojima je ovakvo plaćanje omogućeno u 2013. godini: Azerbejdžan, Finsku, Irsku, Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru i Holandiju.

Više od 220 finansijskih institucija u Evropi izdaje MasterCard i Maestro beskontaktne kartice i uređaje i oni se mogu koristiti na skoro 2 miliona trgovačkih lokacija širom sveta, što predstavlja povećanje od preko 180% u odnosu na prethodnu godinu.

Beskontaktno placanje mobilnim telefonom

Pored stalnog porasta broja lokacija na kojima se MasterCard i Maestro beskontaktna plaćanja mogu obavljati, broj beskontaktnih transakcija u Evropi se više nego utrostručio, a ukupna potrošnja putem ovih transakcija je uvećana četiri puta u odnosu na prethodnu godinu*.

Havier Perez, predsednik kompanije MasterCard Europe, objašnjava: „Veoma mi je drago što Evropljani i dalje prihvataju beskontaktno plaćanje kao inovativni način plaćanja kada su u zemlji i u inostranstvu. Podaci koje danas predstavljamo pokazuju da je beskontaktno plaćanje ušlo u masovnu upotrebu na tržištima nekoliko zemalja. Pored toga što ga ljudi širom Evrope vole, trgovci imaju koristi, a kod nekih od njih više od 50% plaćanja karticama se obavlja beskontaktno, što iskustvo kupovine čini bezbednijim i jednostavnijim za sve nas. Prelazak na beskontaktno plaćanje nam takođe pomaže da nastavimo da stimulišemo upotrebu mobilnih plaćanja i do kraja četvrtog kvartala 2013. godine, imali smo 50 mobilnih NFC projekata u upotrebi u Evropi, što pokazuje koliko su važne inovacije u plaćanjima za sve nas u Evropi.“

 

 

NAJVAŽNIJI PODACI ZA ODREĐENE ZEMLJE

 

  • U Poljskoj i Češkoj, otprilike svaka treća transakcija koja se u radnjama obavi MasterCard i Maestro karticama je beskontaktna, što je posledica masovnog uvođenja beskontaktnih kartica i terminala, kao i snažnih marketinških kampanja.
  • U Španiji, kompanija MasterCard i „Banco Sabadell“ banka najavile su uvođenje HCE (Host Card Emulation – Emulacija kreditnih kartica) pilot projekta koja omogućava beskontaktno plaćanje putem mobilnog telefona bez korišćenja sigurnosnog elementa.
  • U Nemačkoj, kompanija MasterCard najavila je početak saradnje sa kompanijama Deutsche Telekom, Telefónica Deutschland, Vodafone i TREVICA (kompanija u vlasništvu kompanije MasterCard) u cilju kreiranja nove mobilne platforme i ubrzanja razvoja mobilnih plaćanja u Nemačkoj.
  • U Mađarskoj, istraživanje „Bell Research“ iz 2013. godine o pilot projektu MasterCard mobilnog NFC novčanika potvrdilo je da se mobilna  NFC tehnologija u velikoj meri koristi za plaćanja, kao i za prikupljanje nagradnih poena. Skoro 20% ispitanika koristilo je svoje mobilne NFC novčanike barem jednom dnevno i većina njih je takođe prikupljala nagradne poene.
  • U Ujedinjenom Kraljevstvu, kompanija MasterCard je sklopila partnerstvo sa kompanijom Weve, zajedničkim poslovnim poduhvatom tri najveća mobilna operatera: EE, O2 i Vodafone. Ovo partnerstvo će iskoristiti stručnost kompanije Weve u oblasti mobilnih tehnologija i inovativni pristup plaćanjima kompanije MasterCard i njen odnos sa partnerskim bankama u Velikoj Britaniji, čime će beskontaktno mobilno plaćanje postati dostupno za 80 posto potrošača u Ujedinjenom Kraljevstvu. Pored toga, kompanija EE (Everything Everywhere) je pokrenula sopstveni mobilni NFC servis na tržištu Velike Britanije.
  • U Švajcarskoj, najveći domaći trgovački lanci uvode beskontaktno plaćanje na hiljadama trgovačkih lokacija. Kako je beskontaktno plaćanje omogućeno na parkinzima, u restoranima brze hrane i u prevozu, ove najnovije lokacije povećaće broj beskontaktnih transakcija u zemlji.
  • U Rusiji, korisnici javnog prevoza mogu da putuju brže i jednostavnije jer je pilot projekat kompanije MasterCard za beskontaktno plaćanje uveden na automatima za prodaju karata u Moskovskom metrou. Kompanija MasterCard, u saradnji sa Direkcijom za saobraćaj i razvoj putne infrastrukture u Moskvi, Moskovskim metroom i Sberbank bankom, omogućila je putnicima da koriste beskontaktnu tehnologiju na 10 stanica Moskvskog metroa, odnosno na 64 automata za prodaju karata.
  • U Holandiji, nakon uspešnog mobilnog NFC pilot projekta u gradu Lajdenu u 2013. godini, ING Banka je nedavno najavila da će od 15. aprila 2014. godine, svi korisnici kartica ING banke imati mogućnost beskontaktnog plaćanja na svojim Maestro karticama.
  • U Austriji, većina banaka je je otpočela aktiviranje funkcije za beskontatno plaćanja na svojim proizvodima iz portfolija Maestro debitnih kartica, nakon obnavljanja ovih kartica, čime je većina korisnika kartica u toj zemlji dobila pristup tap & go™ beskontaktnoj tehnologiji.

Leave a Reply