Mobilni servisi

Vip mobile obećava 4G mrežu sledeće godine

Kompanija VIP mobajl planira da u 2015. poveća broj korisnika, tržišni udeo i prihode, a najveći poduhvat biće uvođenje mobilne mreže četvrte generacije (4G), u šta će biti investirano 27 miliona evra, izjavio je danas Tanjugu generalni dierktor VIP mobajla Dejan Turk.

“Naš cilj za 2015. je nastavak održivog rasta kompanije koji podrazumeva i odgovarajuće povećanje baze korisnika i ukupnog tržišnog udela”, istakao je Turk, i najavio da će VIP mobajl i u narednoj godini nastaviti da podržava trend rasta broja postpejd korisnika i broja vlasnika “pametnih” uređaja.

Prema njegovim rečima, privatni postpejd korisnici VIP mobajla su tomkom devet meseci ove godine (zaključno sa septembrom) povećali obim internet saobraćaja za više od 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Povodom finansijskih planova, Turk je rekao da će se menadžment VIP mobajla potruditi da 2015. bude poslovno uspešnija od prethodne, jer želi da opravda poverenje korisnika, ali i dosadašnju investiciju od 827 miliona evra, podsećajući da je to ulaganje već osam godina VIP mobajl čini najvećim grinfild investitorom u Srbiji.
“Naš biznis plan za 2015. predviđa rast prihoda i mi ćemo dati sve od sebe da se to realizuje”, rekao je genralni direktor VIP mobajla.

Kada je u pitanju razvoj mobilnog bankarstva, sagovornik Tanjuga je podsetio da je ta kompanija tokom 2014. ušla u partnerstva sa najvećim bankama koje rade sa stanovništvom u Srbiji, poput Banke Inteza, Rajfajzen, Erste, Unikredit… gde nudi besplatan internet pristup njihovim savremenim bankarskim rešenjima poput e-banking i m-banking aplikacija.
“Ogroman potencijal leži u digitalizaciji usluga i tržišta, tako da ćemo u narednom periodu nastaviti da podržavamo ovakva rešenja kroz partnerstva, ali i da samostalno nudimo inovativne usluge koje imaju potencijal za razvoj”, kazao je Turk.

Na pitanje da li VIP mobajl planira da u 2015. godini traži licencu za fiksnu telefoniju u Srbiji, napominje da je konvergencija usluga jedan od ključnih ciljeva Telekom Austrija Grupe, čiji je VIP mobajl članica, koja veruje da bi različite vrste komunikacije trebalo da se ponude na objedinjeni način.
“Sve usluge će u budućnosti biti zasnovane na internet protokolu (IP) i prenosu podataka, uz odgovarajući sadržaj. Zajedno sa kompanijom Amerika Movil, novim većinskim vlasnikom Telekom Austrija Grupe, radimo na budućem razvoju telekomunikacija”, obelodanio je Turk.

Kada je reč o razvoju 4G mreže u Srbiji, kaže da opeartere mobilne telefonije u 2015. očekuje i aukcija spektra za mobilnu mrežu četvrte generacije (4G), takozvane LTE tehnologije, koja omogućava trostruko veće brzine prenosa podataka od postojećih, pa će korisnici moći da preuzimaju veće aplikacije, gledaju sadržaj u visokoj definiciji (HD), uključujući i digitalni TV program i druge usluge.

VIP mobajl je još 2012. godine uspešno testirao LTE u živoj mreži i dobio odlične rezultate, a sa testiranjima je nastavio i naredne dve godine prilikom modernizacije opreme i izgradnje novih baznih stanica, podsetio je Turk.
“U 2015. planiramo da uložimo čak 27 miliona evra kako bismo u potpunosti bili spremni za implementaciju 4G mrežne tehnologije kada se, kako je najavljeno, sredinom iduće godine steknu svi regulatorni uslovi”, naveo je generalni direktor VIP mobajla.

Turk veruje da će od uvođenja LTE tehnologije svi imati koristi, jer će obezbediti nove investicije u razvoj infrastrukture, ubrzaće komunikaciju i povećati dostupnost usluga u manje razvijenim oblastima.

Cilj VIP mobajla je da obezbedi internet za sve korisnike, bez obzira gde žive, ali se na tom putu suočava sa određenim regulatornim izazovima, kao što je takozvana tehnološka neutralnost.

Tehnološka neutralnost znači da operatori slobodno mogu da izaberu koji od njihovih spektara će se koristiti za koju tehnologiju kao preduslov isplativom proširenju pokrivenosti brzim internetom na širem ruralnom prostoru. To će doneti dobro pre svega krajnjim korisnicima koji žive u tim područjima, a i samim operatorima, zaključio je Turk.

Leave a Reply