telefoni
Mobile

Mobilni telefoni koji su menjali tehno-istoriju

Koliko se brzo menjao svet oko nas lako se vidi i na promenama koje su pretrpeli mobilni telefoni, a koji su i sami menjali našu svakodnevicu.

Da li možete da se setite kako je izgledao prvi mobilni telefon koji ste ikada videli? Ili kako je izgledao vaš prvo mobilni telefon? Koliko je bio težak, da li je imao antenu, je li bio na preklom ili je u pitanju bio “slajder” model?

telefoni

Da li je to bio baš neki sa ove liste odabranih mobilnih telefona, koji su prema mišljenju Dejli telegrafa, obeležili tri decenije za nama?

Wikimeda Commons
Wikimeda Commons

Ovo je prvi mobilni telefon koji ste zaista mogli da nosite sa sobom. Njegova cena te 1983, kada je počeo da se prodaje u SAD, iznosila je 4.000 dolara. Telefon je u prodaju ušao ravno deset godina nakon što je u SAD obavljen prvi telefonski razgovor mobilnim telefonima.

1986: Motorola 4500X

Foto: Garry Knight / Wikimedia Commons
Foto: Garry Knight / Wikimedia Commons

Motorola je predstavila svetu svoj novi telefon, Motorola 4500X, koji je predvodio generaciju telefona vezanih za automobile. Međutim, i njih je vreme brzo pregazilo. Motorola 4500X je inače bio telefon težak 3.5 kilograma, a najtežio deo bila je neverovatno velika baterija.

1989: MicroTAC 9800X

Foto: Redrum0486 / Wikimedia Commons
Foto: Redrum0486 / Wikimedia Commons

U trenutku kada je predstavljen, ovo je bio najmanji i najlakši telefon, iza kojeg je stajala naravno – Motorola. Zanimljivo je da je telefon imao i malenu, plastičnu antenu koja zapravo nije imala nikakvu funkciju.

1992: The Motorola International 3200

Foto: Volker Artmann / Wikimedia Commons
Foto: Volker Artmann / Wikimedia Commons

Te 1992. godine dobili smo prvi mobilni telefon koji je zaista mogao da se drži u jednoj ruci. Na slici je prikazan za kasnije veoma popularnom Nokiom 3210, čisto radi poređenja.

1992: Nokia 1011

Foto: Jkbw / Wikimedia Commons
Foto: Jkbw / Wikimedia Commons

Iste godine u igru ozbiljno ulazi i Nokia, sa prvim mobilnim telefonom koji je podržavao GSM. Ovaj telefon kasnije je smenio model 2210, predstavljen 1994. godine, kao telefon namenjen poslovnim ljudima.

1994: IBM Simon

Foto: Bcos47 / Wikimedia Commons
Foto: Bcos47 / Wikimedia Commons

Ovo je bio prvi telefon na svetu koji je imao danas široko rasprostranjene softverske aplikacije koje su se pokretale uz pomoć dodatne olovke i ekrana osetljivog na dodir. Simon je koštao 899 dolara i mogao je da se koristi samo u SAD.

1996: Nokia Communicator

Foto: Oldmobil / Wikimedia Commons
Foto: Oldmobil / Wikimedia Commons

Nokia je predstavila svoju novu seriju pametnih telefona Nokia Communicator, koji su spolja izgleda sasvim uobičajeno, ali kada ih otvorite, na raspolaganju imate qwerty tastaturu i LCD ekran, velik skoro koliko i sam telefon.

1996: StarTAC

Foto: ProhibitOnions / Wikimedia Commons
Foto: ProhibitOnions / Wikimedia Commons

Motorolin telefon StarTAC je bio prvi telefon na preklop koji se prodao u više od 60 miliona primeraka.

1996: Nokia 8110

Foto: krystof.k / Wikimedia Commons
Foto: krystof.k / Wikimedia Commons

Ta 1996. godina bila je prilično važna za inovacije na polju mobilnih telefona. Uz Motorolu, i Nokia je izbacila neobičan telefon koji je postavio nove standard. Bio je to model 8110, prvi “slajder” telefon, kakav je koristio i Kijanu Rivs u filmu “Matriks”.

2000: Ericsson R380

Ovo je telefon koji je prvi dobio zvaničnu etiketu smartfona. Bio je to revolucionarni model koji je bio iste veličine kao i ostali aktuelni modeli, ništa teži od njih, ali je za razliku od konkurencije imao operativni sistem – Symbian OS.

2000: Nokia 3310

Foto: smial / Wikimedia Commons
Foto: smial / Wikimedia Commons

A tek kakvu je pometnju izazvao ovaj telefon? Nokia je uz pomoć kultnog modela 3310 zadržala, pa čak i uvećala dominaciju na tržištu telefona.

2002: Palm Treo

Foto: Jon Sullivan / Wikimedia Commons
Foto: Jon Sullivan / Wikimedia Commons

Palm Treo je bila linija smartfona koju je originalno razvila kompanija Handspring, kupljena od stranae Palma. Treo je za to vreme imao mnoge revolucionarne opcije, pa ste tako tokom razgovora telefonom mogli da proveravate kalendar, da pozivate brojeve direktno iz liste kontakata, šaljete mejlove…

2003: Nokia 1100

Ovo je do danas ostao najprodavaniji telefon svih vremena. Namenjen korisnicima iz zemalja u razvoju, ovaj model je najbolje približio svet mobilnih telefona korisnicima sa plićim džepom.

2003: Blackberry Quark

Blackberry je početkom dvehiljaditih predstavio svoju seriju Quark smartfona koji su prvi ponudili integrisano glasovno pozivanje kontakata. Pre ovog telefona za takvu funkciju korisnici su morali da imaju povezani headset.

2000: Samsung SPH-M100 Uproar

Samsung je ovim telefonom doneo nešto tada sasvim novo. Naime, SPH-M100 Uproar je prvi telefon na kojem je mogla da se sluša muzika u mp2 formatu. Uz neprekidno slušanje muzike baterija je mogla da izdrži i do sat vremena.

2002: Sanyo SCP-5300

Nakon muzike, u svet mobilnih telefona uplivale su i fotografije. Ovo je bio jedan od prvih telefona sa kamerom, na kojem ste mogli da pregledate fotografije. U slučaju ostalih tada aktuelnih telefona morali ste da povežete isti sa računarom.

2007: iPhone

Foto: Eli Duke / Wikimedia Commons
Foto: Eli Duke / Wikimedia Commons

Lansiranje Appleovog iPhonea uvelo je pametne telefone u mejnstrim vode, što nimalo ne čudi s obzirom na to kakav je dizajn i interfejs telefon imao. Bio je to prvi komercijalni smartfon koji se pokretao prstima kao glavnim interaktivnim sredstvom, za razliku od ranijih olovki i tastatura.

2008: HTC Dream

Foto: Akela NDE / Wikimedia Commons
Foto: Akela NDE / Wikimedia Commons

Ovaj telefon nekima je poznat i kao Google G1. Bio je to prvi telefon koji je radio na operativnom sistemu Android, koji je zasnovan na Linuxu. Google je kasnije kupio i razvio ovaj sistem do obličja koje i danas koristimo.

2010: Samsung Galaxy S

Ovo je bio prvi Android smartfone koji je došao iz treće serije Samsungovih pametnih telefona sa Androidom. Bio je to i prvi, pravi konkurentski model Appleovom iPhoneu.

2011: Motorola Razr

Kada je premijerno predstavljen, ovaj Motorolin telefon bio je najtanji smartfon na svet, sa svega 7.1mm debljine.

2013: iPhone 5S

Appleov iPhone 5S bio je najprodavaniji telefon 2013. godine. Sa sobom je u svet mobilnih telefona doneo tehnologiju prepoznavanja otiska prstiju direktno preko “home” taster, koja se koristila za otljučavanje telefona, kao i za pristup App Storeu i iTunes Storeu.

Leave a Reply