Mobile

Mobilni telefoni ranjivi na nove hakerske napade

Svi mobilni telefoni koji koriste GSM tehnologiju ranjivi su na nove hakerske napade koji im omogućava potpunu kontrolu nad uređajem, od zvanja do slanja poruka bez vašeg znanja. Na ranjivost GSM mreža, koje zauzimaju 80 posto tržišta mobilne komunikacije, ukazao je nemački kripto analitičar Karsten Nohl, voditelj Security Research Labsa, nemačka kompanija koja se bavi istraživanjem sigurnosti, te kažu da je pitanje dana kada će hakeri napraviti isto što i oni.

Nohl tvrdi da hakeri zbog zastarele zaštite GSM mreže mogu odjednom preuzeti kontrolu nad stotinama hiljada mobilnih telefona .

“Mi smo uspeli u kratkom vremenskom periodu da preuzmemo kontrolu nad stotinama hiljada mobilnih telefona”, rekao je Karsten Nohl, te dodao da ne želi i neće objaviti rezultate svojeg istraživanja. Karsten Nohl kaže kako novi napad hakerima omogućava apsolutnu kontrolu nad mobilnim telefonima koji se onda mogu koristiti bez znanja vlasnika za pozivanje i slanje poruka na brojeve koji se dodatno naplaćuju, poput 0900 brojeva, što može rezultovati astronomskim računima.

“GSM telefonija je najpopularnija svetska komunikacijska tehnologija koju koristi preko 4 milijarde mobilnih uređaja, ali sigurnosni standardi za pozive i tekstualne poruke datiraju sa početka 90-ih i nikada nisu bili unapređeni”, kažu iz kompanije Security Research Labs.

Leave a Reply