Mobile

Mobilni telefoni utiču na povećanje rizika

Iz uglednog američkog naučno-istraživačkog centra za rak dolazi do sad najozbiljnije upozorenje o opasnosti od raka mozga kod korisnika mobilnih telefona

Već nekoliko godina se spominje moguća povezanost upotrebe mobilnih telefona i raka mozga. Ali po prvi put jedan od vodećih naučnika je na osnovu  studije koja je još u toku objavio vrlo ozbiljno upozorenje. Dr. Ronald Herberman, iz Centra za istraživanje raka Univerziteta Pittsburgh, svom osoblju je uputio upozorenje u kome upozorava da bi deca trebala da koriste mobilne telefone samo u hitnim situacijama, te ističe da su fetusi u najvećoj opasnosti od raka.

Ranije studije u nekoliko zemalja nisu otkrile dokaze da intenzivno korišćenje mobilnih telefona izaziva rak. U Američkom udruženju za rak, dr. Michael Thun je pažljivo pratio sve studije. “Svi dokazi kojima dosad raspolažemo govore da je upotreba mobilni telefona sigurna. Ali, moram reći i to da je naučno nemoguće dokazati da je nešto potpuno sigurno,” kaže Thun.

Prema Nacionalnom institutu za rak, celularni telefoni emitiraju izvesnu vrstu zračenja, energiju radio frekvencija. Stručnjaci tog instituta ukazuju na nekoliko dugoročnih studija koje se aprovode na ovoj relativno novoj tehnologiji. Isto se tako ističe rastući broj korisnika – više od 180 miliona u Sedinjenim Državama, te više od dve milijarde u svetu.

Upozorenje dr. Hebermana temelji se na preliminarnim nalazima studije koja je još u toku. On upozorava univerzitetsko osoblje da već počne sa sprovođenjem zaštitnih mere i pre nego što nalazi studije budu objavljeni. A zaštitne mere za korisnike su prvenstveno – slušalice, ili korišćenje ‘speakerphone’ opcije na telefonu. U oba slučaja se sam telefon nalazi na sigurnoj udaljenosti od mozga.

Leave a Reply