Mobile

Mobilni telefoni za prenos podataka poboljšavaju zdravstvenu zaštitu u Indiji

Jednostavna, jeftina dijagnostička oprema i mobilni telefoni za prenos podataka poboljšavaju zdravstvenu zaštitu u Indiji.

Zaposleni u Hrišćanskom medicinskom fakultetu (Christian Medical College) u mestu Velor u Indiji redovno posećuju udaljena mesta. Kao akreditovani aktivisti društvene zdravstvene zaštite, stanovnicima daju savete i prikupljaju medicinske podatke. Siemens je zajedno s Hrišćanskim medicinskim fakultetom razvio informacioni zdravstveni sistem (Community Health Information System, CHIS).

Aktivisti u sistem unose najvažnije informacije o pojedinim stanovnicima, a ažurirani podaci se zatim pohranjuju na bolničkom serveru. Potreban softver razvijen je u Indiji. Aktivistima u radu pomažu uređaji koji su pristupačni i jednostavni za upotrebu.

Najnapredniji od njih je monitor za praćenje srčanog ritma fetusa, vrsta stetoskopa koji automatski meri i prikazuje srčani ritam deteta u utrobi. Proizvodnja će uskoro započeti u Siemensovom postrojenju u Goi. U slučaju preranog rođenja srčani ritam deteta nadzire se zajedno s brzinom disanja i dotokom kiseonika u krv.

U tu su svrhu razvijeni i prenosni uređaji: uređaj za merenje brzine disanja i pulsni oksimetar koji proverava zasićenost arterijske krvi kiseonikom skeniranjem kože infracrvenim senzorima. Osim trudnoća, civilizacijske bolesti takođe postaju sve važniji medicinski problem u Indiji.

Tamo živi već više od 40 miliona ljudi s dijabetesom, a od srčanog udara godišnje umre dva miliona ljudi. Stoga Siemensovi istraživači rade i na jednostavnim uređajima za ispitivanje kardiovaskularnih bolesti, kao što je mobilni EKG. U planu su i sistemi za nadzor pacijenata na daljinu. Aktivisti izrađuju i popise svih slučajeva dijareje u svojim selima. Mesta u kojima se takvi slučajevi najčešće pojavljuju trebalo bi da dobiju sisteme za pročišćavanje vode iz Siemensa.

One thought on “Mobilni telefoni za prenos podataka poboljšavaju zdravstvenu zaštitu u Indiji

  1. Aca

    Када примете да фетус нема правилан срчани ритам и док дођу до њега, биће мало касно. Шта вреди што је надгледање ефикасно ако интервенција није – а не може да буде због физичке раздаљине. Ово ми личи на некакву другачију позадину целе приче.

Leave a Reply