Mobile

MWC 2014: HTC želi da umreži sve Android telefone u projekat “HTC Power To Give”

HTC pokrenuo je danas HTC Power To Give, inicijativu koja ima za cilj da kreira superračunar tako što će upregnuti kolektivnu procesorsku snagu Android pametnih telefona.

Trenutno u beta verziji, HTC Power To Give ima za cilj da podstakne vlasnike pametnih telefona da otključaju svoju neiskorišćenu procesorsku snagu kako bi pomogli u odgovaranju na neka od najvažnijih pitanja današnjeg društva. U ovom trenutku, borba protiv raka, AIDS-a i Alchajmerove bolesti; inicijativa da se svakom detetu obezbedi čista voda za piće i čak potraga za vanzemaljskim životom predstavljaju pitanja koja se rešavaju putem volonterskih računarskih platformi.

Osposobljavajući ljude da koriste svoje Android pametne telefone da bi pružili podršku u ključnim poljima istraživanja, uključujući medicinu, nauku i ekologiju, HTC Power To Give je razvijen u saradnji sa dr Dejvidom Andersonom (David Anderson) sa Univerziteta u Berkliju, Kalifornija. Projekat će podržati najveću svetsku volontersku računarsku inicijativu i iskoristiti moćne procesorske sposobnosti svetske mreže pametnih telefona.

Snaga se krije u brojevima

Milion HTC One pametnih telefona koji učestvuju na projektu putem HTC Power To Give moglo bi obezbediti sličnu procesorsku snagu kao jedan od 30 superračunara na svetu (jedan PetaFLOP). To može drastično ubrzati istraživačke cikluse za organizacije koje bi inače morale da provedu godine analizirajući istu količinu podataka, potencijalno skraćujući vreme dolaska do važnih otkrića u ključnim oblastima za više nedelja, meseci, godina, ili čak decenija. Na primer, jedan od dostupnih programa pri lansiranju ove aplikacije je IBM-ov World Community Grid projekat, koji svakom pruža mogućnost da unapredi nauku doniranjem računarske snage svog kompjutera, pametnog telefona ili tableta za humanitarna istraživanja. Do danas su volonteri World Community Grid-a doprineli u vrednosti od skoro 900 000 godina procesorskog vremena za najsavremenija istraživanja.

Neograničeni potencijal za budućnost

Čer Vang (Cher Wang), predsednica HTC-a je istakla: „Često smo koristili inovacije da uvedemo promene u industriju mobilnih telefona, ali ovaj program našu viziju vodi korak dalje. Sa HTC Power To Give hoćemo da omogućimo svima da posvete neiskorišćenu procesorsku snagu svojih pametnih telefona da doprinesu projektima koji bi mogli da promene svet.”

„HTC Power To Give će podržati najveću računarsku volontersku inicijativu na svetu, a uticaj koji će ovaj projekat imati na svet u narednim godinama je ogroman. Ovo menja sve”, naglasio je dr Dejvid Anderson, izumitelj Zajedničke računarske inicijative BOINC, na Univerzitetu u Berkliju, Kalifornija.

htc

Čer Vang je dodala: „Razgovarali smo o uticaju koji bi samo jedan milion pametnih telefona uz Power To Give mogao da ima, a analitičari procenjuju da je samo u 2013. godini isporučeno preko 780 miliona Android telefona[i]. Zamislite napredak koji bismo mogli da napravimo za budućnost naše dece kada bi samo deo ovih korisnika Androida mogao da preusmeri svoju neiskorišćenu procesorsku snagu da pomogne u odgovaranju na pitanja koja se tiču svih nas.”

Prihvatite sa lakoćom

Nakon preuzimanja HTC Power To Give aplikacije iz prodavnice Google Play™, vlasnici pametnih telefona mogu da odaberu istraživački program ka kom će preusmeriti deo procesorske snage svog telefona. HTC Power To Give će zatim raditi dok se telefon puni[ii] i dok je povezan na WiFi mrežu, omogućavajući tako ljudima da menjaju svet dok sede za svojim stolom ili se opuštaju kod kuće.

Beta verzija HTC Power To Give biće dostupna za preuzimanje iz prodavnice Google Play i prvo će biti kompatibilna sa HTC One porodicom, HTC Butterfly i HTC Butterfly. HTC planira da omogući pristup aplikaciji i drugim vlasnicima Android pametnih telefona u narednih šest meseci, kako beta probni period bude napredovao.

HTC Power To Give je kreiran u saradnji sa dr Dejvidom Andersonom, izumiteljem Zajedničke računarske inicijative BOINC, na Univerzitetu u Berkliju, Kalifornija i svetskom konsultantskom kompanijom Fearlessly Frank.

Leave a Reply