Mobile

MWC 2014: Samsung Galaxy S5 mnoge razočarao

Samsung je sinoć na Mobile World Congressu u Barseloni predstavio pametni telefon Galaxy S5 i smartwatch Galaxy Gear 2.

Poredeći ga sa prethodnikom Galaxy S4 koji je uz potrošenih 14 milijardi na marketing ipak imao koliko-toliko dobru prodaju, novi Galaxy S5 se tek neznatno razlikuje u pogledu dizajna.

s5 1

Ipak, veće izmene nalaze se unutar i dalje plastičnog kućišta, kao što su bolja kamera, brži procesor, bolji ekran (5.1-inča 1080p) i novost – ugrađen skener otiska prsta, koj itek treba da se dokaže, kao i monitor otkucaja srca.

Kućište Galaxy S5 iako plastično urađeno je u skladu sa IP67 standardom tako da je otporan na prašinu i vodu. Skener otiska prsta ima funkciju biometrijskog otključvanja ekrana, ali u budućnosti ukoliko zaživi koncept, omogućiće i personalizovano mobilno plaćanje. N

Poleđina telefona je prijatnija za držanje zbog promene teksture tako da uređaj manje klizi po glatkim površinama, ali i iz ruku kao njegov prethodnik S4. Ipak, nekima se nije svidelo ovo rešenje pa ga porede sa “flasterom”:

S5 će se u startu nuditi u četiri različite boje: crnoj, beloj, plavoj i zlatnoj. Novi Galaxy ima i brži procesor u odnosu na svog prethodnika ( 2.5GHz), više memorije (2GB RAM), te veću bateriju sa poboljšanom jačinom od 20 posto.Kamera je unapređena u 16-megapikselne senzore, pri čemu je osiguran bolji kvaliteta fotografija.

Samsung-Galaxy-S5

Galaxy S5 ipak ne impresionira

Po oceni mnogi koji su ga imali u rukama, Galaxy S5 ne impresionira, iz nekoliko razloga, a pre svega u domenu dizajna. Nekima se sviđa ovaj jednostavni zaobljeni dizajn, ali je većini dosadan i prosto je čudno što je Samsung nije potrudio da sa poboljšanjem hardvera donese i neki novitet na polju dizajna.

Za razliku od konkurencije, kod S5 je povećan okvir oko ekrana do ivice, i dalje su tu fizički tasteri, a vodootpornost je uslovljena smešnim preklopnicima.

Takođe, podbacila je i kamera kod S5 jer i dalje ne donosi optičku stabilizaciju slike tako da je snimanje u uslovima slabog svetla lošije, dok konkurencija to nudi još kod modela iz prethodne godine.

Još jedan domen koji je razočarao je softver. Neomiljeni TouchWiz nije mnogo promenjen i budući korisnici ne trebaju očekivati previše od Samsungove nadogradnje osvnonog operativnog sistema.

Galaxy S5 stiže u prodaju širom sveta u aprilu ove godine.

Leave a Reply