Google Android · Mobile

Na Android Market-u pojavile se zaražene aplikacije

Otkriveno je da je više od 50 aplikacija objavljenih na Google-ovoj web prodavnici Android App Market bilo zaraženo malverom. Aplikacije su objavljene pod programerskim imenima “Myournet“, “Kingmall2010” i “we20090202“. Google ih je ubrzo uklonio sa službenih web stranica, a spisak svih aplikacija dostupan je na blogu According to Lookout Mobile Security.

Otkriveno je da su sve aplikacije zaražene trojancem DroidDream. Analizom kompanije Kaspersky Lab otkriveno je da malver pokušava doći do raznih informacija kao što su ID proizvoda, tip uređaja i korisnički podaci. Nakon prikupljanja, informacije šalje na udaljeni web server. Za razliku od sličnih malvera za mobilne uređaje trojanac ne pokušava da šalje skupe SMS poruke.

Rukuvodeći odelenja tehnološkog razvoja kompanije Lookout, Kevin Mahaffey, izjavio je, da je i pre bilo slučajeva otkrivanja zaraženih aplikacija za Android, ali to se odnosilo samo na alternativne app market web trgovine. Ovo je prvi slučaj da su takve aplikacije otkrivene na službenom Android Market web serveru. Više o ovom incidentu na stranicama NetworkWorlda.

Leave a Reply