Mobile

Na svetskom tržištu plasirano 600 miliona mobilnih telefona

U prvom ovogodišnjem tromesečju, po podacima istraživačke kuće Gartnera, u svetu je plasirano 294,3 miliona mobilnih telefona, dok se za drugo tromesečje predviđa da će se ta prodaja kretati od 300 do 305 miliona komada

Prema prvim rezultatima i prognozama do kraja ove godine prodaja na svetskom tržištu trebala bi da dostigne nivo od oko 1,3 milijarde mobilnih telefona, što bi bilo 11 posto više nego prošle godine, a prognose se temeljenna pokazateljima te prodaje za prvo i očekivanjima za drugo tromesečje ove godine.

Sveukupno se očekuje da bi prodaja mobilnih telefona u prvoj polovini ove godine u svetu mogla da dostigne više od 600 miliona komada, pri čemu iz Gartnera napominju da bi druga polovina godine, posebno treće tromesečje, moglo  da donese veću prodaju od one u drugom.

Iako su neki proizvođači mobilnih aparata, poput Motorole i LG-a, najavljivali mogućnost pada prodaje ove godine, iz Gartnera ocenjuju da će se ove godine ipak zabeležiti porast, čemu će osim novih proizvoda doprineti i tradicionalno dobra prodaja krajem godine.

Prema prognozama Gartnera najviše mobilnih telefona, do kraja ove godine će se prodati u regiji Azije i Pacifika, oko 470 miliona ili 18 posto više nego lane. Sledi Zapadna Evropa, gde bi ta prodaja mogla da dostigne 188 miliona komada ili 1,5 posto manje nego lane, dok bi Severna Amerika sa prognoziranih 186 miliona prodatih mobilnih bila u plusu za nešto malo iznad 5 posto. U Japanu se očekuje pad prodaje od oko 9 posto u odnosu na 2007. ili oko 48 miliona plasiranih mobilnih telefona.

Leave a Reply