Mobile

Najveći otvoreni univerzitet na svetu postaje mobilan zahvaljujući Ericssonu

Učenje preko mobilnog telefona za oko 2.5 miliona studenata

Učionica budućnosti prelazi na mobilne telefone i doseže do studenata u ruralnim oblastima Indije. Zahvaljujući saradnji kompanije Ericsson i Otvorenog univerziteta IGNOU (The Indira Gandhi National Open University) učenje putem mobilnih telefona biće dostupno za oko 2,5 miliona studenata. Ericsson će izgraditi 3G okruženje za studente kako bi mogli da preuzimaju sadržaj IGNOU kurseva i da dobijaju SMS obaveštenja na svoje mobilne uređaje.

“Naš univerzitet je osnovan sa idejom da bi edukacija trebalo da bude dostupna i manje razvijenim delovima društva. Pomoću kompanije Ericsson stvorićemo obrazovnu platformu koja koristi mobilne uređaje za učenje i razmenu informacija. Naši studenti će imati koristi od fleksibilnosti učenja po svom tempu, bilo kad i bilo gde”, rekao je profesor V N Radžesekaran Pilaj (Rajasekharan Pillai), prorektor IGNOU.

“Ovo partnerstvo je još jedan dokaz da je telekomunikaca ključna za razvoj društva. Obrazovanje korišćenjem mobilnih širokopojasnih tehnologija pruža efikasan i ekonomičan način da sadržaj stigne do studenata koji su u programu učenja na daljinu”, kaže Goton Ačajbar (Gowton Achaibar), predsednik kompanije Ericsson India.

Vlada u Indiji je nedavno počela sa promovisanjem višeg obrazovanja u zemlji, gde samo 15 odsto učenika stigne do srednje škole. Takođe, Indija pati od nedostatka nastavnika sa višim obrazovanjem, a 50 odsto profesora na fakultetima predaje bez master diplome ili doktorata.

IGNOU je prvi počeo sa programom otvorenog obrazovanja i obrazovanja na daljinu. U ponudi su razni akademski programi koji obezbeđuju sertifikate, diplome i stepene obrazovanja. Univerzitet ima više od dva miliona upisanih studenata, iz Indije i 34 različite zemlje.

Goton Ačajbar je dodao sledeće: ‘’Pružena nam je odlična prilika da iskoristimo ubrzani rast upotrebe telefona u Indiji i da omogućimo da i sektor obrazovanja ima korist od širokopojasne tehnologije.

Leave a Reply