Mobile

Nema jeftinijeg rominga za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore

Srbija, Makedonija i Crna Gora pokrenule su inicijativu da im se, kao kandidatima za pristupanje EU, omogući bolji pristup romingu, ali je to iz Brisela odbijeno, potvrdili su u ponedeljak (28. aprila 2014. godine) u Cavtatu direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL), Milan Janković i njegov makedonski kolega, Robert Ordanoski.
Oni su tokom diskusije u okviru regionalne konferencije “Telekom Arena 2014” u Cavtatu, o namerama EU da stvori jedinstveni telekomunikacioni prostor na starom kontinentu, ukazali da je pokrenuta inicijativa tri zemlje da se uključe u sistem povlašćenog rominga. Naime, zemlje EU snizile su značajno roming tarife u mrežama država članica.
roaming

Janković je naveo da je čak upućeno i pismo Briselu, uz podršku vlada, ali da je došao odgovor da to ne može da se realizuje.

On je istakao da građani čitaju informacije o dešavanjima u Evropi i da podatak o smanjenju roming tarifa unutar EU i povećanju rominga prema zemljama zapadnog Balkana ima negativan efekat.

Naši građani još ne osećaju efekte našeg rada u telima EU – poručio je Ordanski i dodao da se diskusija o jedinstvenom telekomunikacionom tržištu prati u Makedoniju, ali nema uticaja na tu zemlju.

Zamenik predsednika Veća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), Domagoj Jurjević, naglasio da je potrebno uspostaviti jedinstvene cene rominga na evropskom tržištu, jer postoje velike razlike u naplatama tarifa od zemlje do zemlje.

S tim u vezi Jurjević je predložio uvođenje neke vrste fer korišćenja, to jest da se korišćenje mobilnog u inostranstvu počne naplaćivati nakon određene količine potrošenih minuta i količine podataka, ocenjujući da je to najrealnija varijanta.

Leave a Reply