Google Android · Mobile

Nezvanična preteća aplikacija za Android Smartphone uređaje

Aplikacija za smartphone uređaje sa Google Android operativnim sistemom postala je preteća za korisnike First Tech Credit Union bankarskih aplikacija preko istih.

Naime, Application developer pod nazivom 09Droid je kreirao aplikaciju koja se predstavlja kao mobilna bankovna aplikacija, a u stvari vrši phishing napad ličnih podataka korisnika bankovnih računa. Informacije do kojih je 09Droid došao, će najverovatnije biti iskorišćene u svrhu prevare identiteta i “pražnjenja” bankovnih računa.

Malver je za sada uklonjen sa Android tržišta, a First Tech Credit Union čini velike napore da informiše svoje klijente da ne postoji sa njihove strane ponuđena aplikacija za uređaje sa Android operativnim sistemom.

Brojne finansijske institucije su objavile upozorenje koje se odnosi na Android aplikacije. Na primer, evo jednog koji je objavljeno od strane Travis Credit Union na zvaničnoj Facebook stranici:

Iako je Sophos ranije obaveštavao o akciji hakera da postave maliciozne kodove na dekodirane iPhone-ove (kao što je bio crv Rick-rolling Ikee), te maliciozne aplikacije nisu dospele do korisničkih iPhone uređaja nabavljene preko visoko čuvanog AppStore-a.

Android tržište, međutim, nije ni blizu zaštićeno kao Apple tržište, pa je otvoreno za “sve prolazi” filozofiju. Ako se ovo ukombinuje sa trenutnim ushićenjem oko novih uređaja koji imaju Android, kao što su Motorola Droid i Google Nexus One, moglo bi se reći da je napravljena dobra podloga koja će biti interesantna sajber kriminalcima u bliskoj budućnosti.

Leave a Reply