Mobile

NFC mobilno plaćanje u saradnji četiri kompanije: Mellon Serbia, Crédit Agricol banka, Telenor i Halcom

Budućnost plaćanja predstavljena na francusko-srpskom sajmu

U toku francusko-srpskog sajma, kompanija Mellon Serbia je predstavila projekat vezano za unapređenje dalje upotrebe mobilnih telefona, kao sredstva plaćanja. Projekat NFC mobilno plaćanje je razvijen u saradnji četiri kompanije: Mellon Serbia, Crédit Agricol banka, Telenor i Halcom.

Ovaj vid plaćanja zasnovan je na NFC (Near Field Communication) tehnologiji i ideja je da sutra mobilni telefon, pored svih drugih funkcija koje pruža, bude i sredstvo plaćanja.

nfc1

NFC mobilno plaćanje se nadovezuje na PlatiMo platformu, koja je dalje unapređena kako bi usluga mobilnog plaćanja bila potpuna. U bliskoj budućnosti usluga plaćanja će biti omogućena i na prodajnim mestima sa POS terminalima za obavljanje svakodnevnih kupovina. Sve što je potrebno za ovaj vid plaćanja je račun u banci, NFC stiker i mobilni telefon. Pri samoj kupovini mobilni telefon se ponaša kao bezkontaktna platna kartica, s tim što se PIN ukucava u telefon i potvrda o izvršenom plaćanju stiže na telefon u roku od nekoliko sekundi.

Za sada su uključeni partneri projekta ali očekuje se pristupanje i ostalih banaka kao i svih operatera, kako bi ovaj vid plaćanja postao uobičajan a ne namenjen samo pojedincima. Projekat je i dalje u pilot fazi a za par meseci se očekuje da će biti dostupan i svim srpskim potrošačima.

U toku sajma, pored posetilaca istog i predstavnika banaka, ovaj novi vid plaćanja imao je priliku da iskusi i francuski ambasador Fransoa Gzavije Denio.

Leave a Reply