Mobile

Nokia 3660

Naslednik modela 3650 donosi mnoštvo toga novog, od ekrana u boji (bojama 65536) do ugrađene digitalne kamerice

N a prvi pogled, Nokia 3660 je gotovo isti kao njegov prethodnik, model 3650. Ipak, prva razlika koja upada u oči je različitia tastatura, koja je na novom modelu u novom, bolje rasporedu. Takođe, pored tastature, učljiva razlika je i u ekranu koji je ovog puta full color sa svih 65536 boja koje može prikazati. Rezolucija ekrana je 176 x 208 piksela. Osim ove dve gore navedene razlike, karakteristike uspešnog prethodnika i naslednika su gotovo identične. Baterija je ista kao na straom modelu, i pruža oko 3 dana operativne upotrebe. Operativni sistem ugrađen u oba telefona je isti – Symbian 6.1. Čak i digitalna kamera je ista, u VGA rezoluciji 640 x 480 piksela može da snima fotose i kraće video zapise.

Nokia 3660, kao i sličan model 3620, zasnovani su na softverskom paketu tzv. serije 60. Ovaj paket pored standardnog imenika, kalendara, organajzera, kalkulatora i alarma, uključuje i softver za snimanje slika i videa, te RealOne plejer za “skidanje” i prikaz streaming medija.

MMS funkcionalnost dopušta korisnicima ovog telefona da šalju slike, video-zapise, tekstualne poruke i zvukove na druge MMS-kompatibilne aparate ili, putem Interneta, na e-mailove. Dodatno, Nokia 3660 i Nokia 3620 imaju proširenu podršku za e-mail (SMTP, IMAP4, POP3) i browser u verziji WAP 2.0/XHTML, što omogućava veći ugođaj u korišćenju streaming sadržaja sa Web-a.

Broj i stil ukrasnih maski je proširen, a zasnovan je na Xpress-on sistemu. Težina telefona je 130 grama, a njegova veličina je 130 x 57 x 26 milimetara. Interna memorija je veličine 3.4 megabajta i koristi se za čuvanje imenika, poruka i fotosa. Kapacitet memorije moguće je uvećati dodatnom MMC karticom, što je jako dobro ukoliko pravite dosta snimaka kamerom.

Nokia 3660 je tri band telefon što pokriva sve standardne frekvencije (GSM/GPRS 900/1800/1900). Za povezivanje sa drugim aparatima i uređajima, model 3660 opskrbljen je podrškom za Bluetooth bežični prenos i IC portom. Telefon ima ugrađen i diktafon, te integrisan handsfree zvučnik što olakšava njegovu upotrenu kada su vam ruke zauzete. Pored toga, moguće je i glasovno biranje brojeva.

Za zadrte igrače, ovaj model pokreće sve vrste sada dostupnih Java i Symbian video-igrica. Dodatno, putem infra-crvene veze ili preko Bluetooth-a, obezbeđen je multiplejer način igranja sa kompatibilnim telefonima.

Leave a Reply