Mobile

Nokia 5228

Iako je Tube platforma već mnogo puta iskorišćena za nove modele, Nokija nekako uspeva da je osveži novim, suštinski potpuno istim modelima.

Nova touchscreen Nokia još više se približila korisnicima koji nemaju dovoljno novca za stariji model 5230 i uz neka ograničenja, ipak, uspeva da ostane u trci sa jakom konkurencijom. Ovaj model, za razliku od pomenutog nema 3G i HSDPA konekcije, video snimanje je omogućeno samu u rezoluciji od 640 x 360 piksela sa do 30 sličica u sekundi, nedostaje GPS, kvalitet spikerfona je vrlo loš, ali je broj izmenjivih maski u bojama mnogo veći.

Očekivane mogućnosti za uloženi novac

Ekran koji prvi pada u oči je TFT kvaliteta – ima rezoluciju 360×640 tačaka, dijagonalu od 3.2 inča i prikazuje do 16.7 miliona boja i reaguje tek na jači pritisak, što traži neko vreme prilagođavanja. Vrh 5228 krasi mikro USB priključak, 3,5-milimetarski džek i ulaz za klasičan punjač. Neobjašnjivo je zašto Nokia nije spakovala data kabel, jer ćete preko njega prebacivati muziku ali i puniti bateriju. Poklopac baterije štiti kameru rezolucije 2 MP, bez autofokusa, i osnovne, gotovo u svakom smislu prevaziđene funkcionalnosti.

Na servis Comes With Music zaboravite jer ne radi na našem tržištu. Igre su potpuno prilagođene obliku telefona i prisutnom žiroskopu – akcelerometru za automatsku rotaciju displeja i upravljanje pokretom. Na raspolaganju sam klasične vožnje automobila koji ne donose ništa novo. Nokia 5228 je telefon namenjen početnicima u svetu modela sa displejom osetljivim na dodir, kojima ne treba Wi-Fi, a žele da imaju moćan muzički doživljaj i EDGE brzinu prenosa podataka uvek uz sebe.

Hoćemo novi Symbian
Symbianu je odzvonilo. Android mu kida parče kolača iz dana u dan. Definitivno je vreme za promene. Korisnici koji sa Symbiana pređu na Android imaju osećaj kao da su sa Spektruma prešli na PC. Razlike su postale nesnošljivo velike pa se krajnjim nestrpljenjem očekujemo najnoviji Symbian^3 ali ni odustajanje od njega i kolektivni prelazak na MeeGo nas ne bi mnogo začudio.

Karakteristike

Dimenzije: 111 x 51.7 x 14.5 mm
Težina: 113 grama
OS: Symbian OS v9.4, Series 60 rel. 5
Memorija: oko 70 MB
Ekspanzija: nema u paketu, do 16GB
Ekrna: TFT touch, 640 x 360, nHD, 3.2 inča
Konekcije: USB, Bluetooth v2.1, EDGE c12
Kamera: 2 MPx, nema blic i AF
Cena: Oko 150 evra

Leave a Reply