Mobile

Nokia 6303i classic

Nokia je pokušala da poboljša sopstveni bestseler, a ispalo je da ga je unazadio. Za razliku od Nokije 6303 classic, noviji model ima više interne memorije (55 MB naspram 17), podršku za kartice do 16 GB, nasuprot 2, koliko je imala 6303 classic, kao i microSD od 2 GB u paketu, što je duplo više u odnosu na prethodnicu.

Kameri je na Nokiji 6303i oduzet autofokus, kao i frejmrejt, pa je sa 15 fps u QVGA rezoluciji on spao na mizernih 8 fps. Ipak, kapacitet baterije je narastao u odnosu na 6303 classic i dorađen je korisnički interfejs, što bi sa prethodnim plusevima i minusima trebalo korisnike da privoli na kupovinu “i” Nokije. Iskreno, nismo baš sigurni…

Izgled novog modela nije se previše udaljio od onoga što smo videli na 6303, a konstrukcija je još kvalitetnija i bolja. Na ovom telefonu sve je podređeno multimediji pa tako Nokia 6303 ima odličan plejer, FM RDS stereo a bogat izbor ekvilajzera i stereo širenje zvuka aduti na duže staze. Kamera je uvek dobrodošao dodatak, a kada vam je na raspolaganju CMOS kamerica sa 3.2 MPx stvari su još zanimljivije. Displej telefona u par klikova pretvara se u kadar kamere i fotkanje može da počne.

Uz blic sa dve Led diode sve izgleda lepše, ali ne očekujte previše, jer fiksirani fokus nije ništa drugo nego izostavljen autofokus, što znači mutnije i nejasnije slike. Nokia i dalje svoje telefone serije 40 nije “opametila” pa ne mogu da čitaju Office, PDF i Zip datoteke. Oni i dalje nemaju multitasking aplikaciju, a aktivni stenbaj meni nije se menjao nekoliko generacija unazad.

Iako Nokia 6303 nema integrisan GPS uređaj možete je koristiti za pregledanje statičnih mapa gotovo svih gradova i država na planeti. Tu su i naši gradovi, veće ulice i prikaz putanje na displeju, ali samo preko EDGE ili GPRS veze, pošto 6303 ne podržava 3G. Ovakav razvoj situacije nam se nimalo ne dopada, jer pregledanje i računanje putanje i te kako opterećuje račun ili kredit korisnika!

Leave a Reply