Mobile

Nokia C5

Finska Nokia predstavila je danas novi model smartphonea koji nosi oznaku Nokia  C5, a ovaj model terbao bi da udovolji sve većem broju  zahteva za jeftinim pametnim telefonima

Model C5 biće jedan od najjeftinijih Nokijinih pametnih mobilnih uređaja, prodavaće se za 135 evra bez poreza. C5 bi trebao da poveća Nokijin udeo na tržištu, ali i prodaju smartphonea na globalnom tržištu  u celini. Ovaj segment stalno raste, a za ovu godinu neki analitičari prognoziraju povećanje prodaje i do čak 50 posto.

Nokia i dalje vodi na globalnom tržištu pametnih mobilnih uređaja sa oko 40 posto udela, ali gubi prednost zbog uspeha Apple iPhone-a, te RIM-ovih Blackberryja, ali i Android platforme. Nokia zato namerava da usavrši svoje smartphone, pa će tako svi proizvedeni ove godine imati ekran osetljiv na dodir, punu tasturu ili čak obe opcije, u poređenju sa manje od pola proizvedenih 2009.

Nakon uvođenja C-serije, usmerene na društveno umrežavanje korisnika, Nokia ima četiri serije smartphonea. Seriju E čine mobilni telefoni za poslovne korisnike, serija X kreirana je za mlade i muziku, a serija N označava liniju najnaprednijih modela. Zato Nokia planira da uvede novo označavanje, jer je tradicionalno preplavila tržište vrlo sličnim modelima, a konfuzija proizlazi i iz njihovih četvorocifrenih oznaka, koje je teško razlikovati.

Leave a Reply