Mobile

Nokia C7

Navikli smo već da u industriji mobilnih telefona barijere razbijaju najjači modeli a za njim posle slede oslabljene varijante istog modela koji ciljaju na one sa malo plićim novčanicima. Takav slučaj je i sa Nokia C7 modelom koji na prvi pogled deluje kao N8 zarobljen u manje kućište.

Osnovna razlika između N8 i C7 jeste odustvo fantastiče kamere od 12 megapiksela. U C7 je ugrađena kamera od 8 MPx  sa 2 LED blica i fiksnim fokusom i to je odmah dozvolilo smanjenje dimenzija pa je ovaj model debeo svega 10,5 mm iako je slične težine. Njegova manja debljina se odmah primeti kao i zaobljene ivice zbog kojih telefon izgleda veoma dobro. To što je kamera slabija ne znači da je i loša. Naprotiv. Kvalitet slika je zadržan ali što je još važnije tu je i dalje snimanje u rezoluciji 720p. Okej, HDMI porta nema ali ga nismo ni očekivali u C7. Ono što pak jesmo očekivali jeste vrlo zgodni USB on-the-go kabel koji omogućava da na telefon priključiti USB fleš.

Nokia C7 je brz telefon a to pre svega duguje procesoru na 680 MHz sa 256 MB RAM kao i agilnom Symbian 3 OS-u.  Memorija je u odnosu na N8 prepolovljena pa je tu “samo” 8 GB. Srećom, promena po pitanju konektivnosti nije bilo pa je tu Penta-band 3G na 10.2 Mbps HSDPA i 2 Mbps HSUPA  kao i WiFi i Bluetooth 3.0. Najviše nas je obradovalo što je zadržan i ekran sa N8 telefona. U pitanju je nHD AMOLED kapacitativni touchscreen od 3,5 inča koji radi odlično mada je potreban malo jači dodir da bi se aktivirao. Mada ima i onih koji baš tako vole…

Browser iz doba jure

Ovo je drugi telefon na Symbianu 3 sa kojim se družimo. Mora se priznati da je Nokia puno toga uradila da razradi posustali Symbian pa je okruženje promenjeno i u vizuelnom i u funkcionalnom smislu. Moguće je dodavati widgete po proizvoljnim homescreenovima, reorganizovati menije pa čak grupisati sve ikone u jedan meni kao što je to na Androidu ili iOS-u. Promenjen je i Task Manager koji sada umesto ikona prikazuje screenshotove. Gašenje programa je jednostavno a sviđa nam se i što možete da “ubijete” sve programe jednim klikom. Što se tiče multitaskinga, Nokia C7 se odlično snalazi u radu sa više programa i neće dolaziti do usporenja sem ukoliko niste startovali zahtevne aplikacije kao što su GPS ili browser.

Browser na Nokiji C7 je jedna od slabijih tačaka telefona. Prikaz u njemu nikako ne odgovara onome kako bi sajt zaista trebao da izgleda. Iako je prikaz video sadržaja omogućen kroz Flash Lite 4.0 zaboravite na napredne flash sadržaje. Nije nam se svidelo i što nema automatskog prilagođavanja sadržaja pri zumiranju kao i komplikovan unos željene URL adrese. Čini nam se da je browser ostao iz vremena S60 OS-a pa vam stogao preporučujemo da koristite Operu… sem kada vam treba Flash.

A gde su titlovi?

Iako C7 nije multimedijan telefon u njemu se solidno snalazi. Okej, galerija baš i nije nešto (npr. nije moguće shareovati sliku na Facebook!?)  ali je zato tu DivX i Xvid podrška za video plejer. Zahvaljujući dobrom ekranu, na ovom telefonu se može pogledati i film ali i tu ima ograničenja. Nije moguće gledati film koji je veći od 2 GB a takođe nije moguće premotavati fajl veći od 1,5 GB. Takođe, podrška za titlove ne postoji. Od ostale multimedije tu je i FM radio sa RDS-om ali i mnogo zanimljiviji FM transmiter koji će vam omogućiti da puštate muziku sa telefona na bilo kojem radio prijemniku (npr. u kolima ako imate samo kasetofon). Naravno, ova operacija će vrlo brzo istrošiti bateriju koja je ionako slaba. Naime, ako telefon koristite u 3G režimu punjenje mu sleduje svaki dan – kao uostalom i na bilo kojem drugom smartphoneu.

Prodaje se u tri različite boje

Što se tiče poslovne strane Nokije C7, primećuje se nedostatak Office paketa u kojem možete nešto da editujete a da pritom ne platite ništa. To ovde nije slučaj ali je zato tu dobar PDF reader kao i ZIP manager. Dodatne programe možete skinuti sa Ovi Storea koji broji par hiljada programa i po tome dosta zaostaje za Andorid Marketom i App Storeom. Što se tiče Ovi mapa, ukoliko živite bilo gde sem u Srbiji moći ćete da koristite besplatnu navigaciju ali u našem slučaju to nije moguće jer naša zemlja još nije podržana.

Sve u svemu, C7 je simpatičan telefon koji će se najviše svideti fanovima Nokije. Jednostavan je za korišćenje, odličan je za razgovore, pravi super slike. Međutim, oni koji žele telefon koji je više orijentisan ka internetu i barem jedanput su okusili moć Androida sigurno će znati pametnije da utroše 450 evra.

Prednosti

  • Ekran od 3,5 inča
  • Odlične slike i video snimanje u 720p
  • Stereo Bluetooth 3.0

Mane

  • Symbian 3 je i dalje dosta slabiji od Androida
  • problematičan unos teksta
  • cena

Cena 450 evra

Leave a Reply