Mobile

Nokia E7 i razgovori visoke definicije

Mobilni telefon odavno je postao nešto bez čega ne izlazimo iz kuće, a većina ljudi ga koristi u svim mogućim situacijama – na poslu, u javnom prevozu, automobilu, na ulici…

Upravo ovo poslednje zna da bude komplikovano, jer buka gradskog života otežava razgovor, čineći ga često i nemogućim. Iz ovih razloga razvijena je tehnologija zvuka visoke definicije, koja omogućava kristalno čist ton tokom razgovora u 2G i 3G mreži.

Čistoća zvuka uz redukciju pozadinske buke moguća je zahvaljujući AMR Wideband kodeku, kod kog je dvostruko veća širina prenesenog frenkvencijskog opsega, a učestalost uzimanja uzorka glasa je 16 kHz, umesto standardnih 8 kHz. Da bi cela stvar funkcionisala, neophodno je da tehnologiju podržavaju aparati oba sagovornika, ali i mobilna mreža – u Srbiji je trenutno moguće koristiti zvuk visoke definicije jedino u mreži Vip mobile-a.

Mi smo imali priliku da isprobamo HD zvuk koristeći Nokia E7 telefone, a razgovor smo obavili na mestu gde su bageri i kamioni svakodnevica. U takvom okruženju, uz buku koju proizvode motori i sirene automobila, razlika između standardnog zvuka i zvuka visoke definicije koji se prenosi putem ove tehnologije je zaista upadljiva – kao da slušate istu pesmu na starom tranzistoru, pa na CD plejeru. Prirodniji zvuk bukvalno navodi na pomisao da sagovornik sedi u istoj sobi sa vama, a pozadinska buka je svedena na minimum.

Leave a Reply