Mobile

Nokia N95 – “Mobi” test

Čekanje se isplatilo! Na našem višenedeljnom specijalnom testu našao se najbolji telefon današnjice – Nokia N95! Nisu nam potrebni meseci testiranja da bismo shvatili koliki je napredak ostvario ovaj telefon u svakom smislu. Predstavljamo vam Nokiju N95 u svoj njenoj veličanstvenosti!

Karakteristike

Ono što se prvo zapaža kod najboljeg telefona današnjice jesu kompaktnost i lakoća, i nošenja i rukovanja. Nokia N95 ima idealne mere. Zbog širine, debljina telefona ne dolazi do izražaja, pa on ne izgleda zdepasto kao N73. Prednjim delom dominira ogroman displej dijagonale 2,6 inča ispod kojeg su smešteni navigacioni i shortcut tasteri za brz pristup određenim aplikacijama. Iako mali, funkcijski i tasteri za prijem i odbijanje poziva vrlo lako se koriste, prvenstveno zbog toga što su izdignuti na krajevima pa palac na njih naleže potpuno prirodno. Meni i Media taster su mnogo veći, lako se koriste, a između njih je smeštena navigaciona tastatura sa OK dugmetom u sredini. Pošto je ono mnogo izdignutije od četvorosmernog navigacionog prstena, veoma ga je lako koristiti i tokom duže upotrebe ne dolazi do zamaranja palca ili promašaja. Po rasklapanju telefona ukazuje se numerička tastatura čiji su tasteri zbijeni, ali lako dostupni. Izdignuti su na sredini, imaju odličan hod, a softver munjevito reaguje na zadate komande. Za ergonomiju ovoj Nokiji moramo dati čistu desetku. Realno!

Nokia N95 Tastatura

Pošto se radi o vrhunskom poslovno-multimedijalnom telefonu, na bokovima se nalazi brdo dodatnih tastera i konektora. Kao najbitniji pomenimo ulaz za microSD kartice kapaciteta do 2 GB. Kartice se mogu menjati “naživo”, ali se prethodno moraju odjaviti sa sistema, kako bi telefon zatvorio sve aplikacije pre vađenja kartice jer bi, u protivnom, moglo doći do njihovog oštećenja.

Iznad je smešten Infrared konektor, a nad njim je 3,5 mm konektor za slušalice i TV kabel (Nokia N95 ima TV izlaz). Sa suprotne, desne strane su kamera-taster, taster-prečica do multimedijalne galerije i dvosmerni taster za zumiranje, odnosno kontrolu jačine zvuka. Na istim mestima, na oba boka, pri vrhu, smešteni su i stereo 3D zvučnici. Mini USB i konektor punjača nalaze se na donjoj, a On/Off taster na gornjoj strani N95. Video call kamera i senzor osvetljenja smešteni su iznad displeja, pored zvučnika za uvo. I to nije sve. Na poleđini je postavljeno sočivo kamere zaštićeno poklopcem, koji se otvara pomeranjem ručice nadole.


Nokia N95 Levi Bok


Nokia N95 Desni Bok

Iako deluje kao da jeste, N95 nije napravljena od metala. U prilog tome govori i činjenica da je telefon težak svega 120 grama, što je jedan od najboljih rezultata u smartphone kategoriji. Ipak, vrlo je čvrst, robustan, izdržava i jači pritisak, a jedini problem predstavlja otvaranje multimedijalne tastature na suprotnoj strani od numeričke. Da, dobro ste razumeli! N95 je dvostruki slajder telefon sa dve tastature. Pomeranjem dela sa displejom nadole otkriva se nova tastatura sa 4 standardna multimedijalna tastera koji se uglavnom koriste za reprodukciju muzike. E, sada da se vratimo na zamerku – u džepu ili tašni ova tastatura se često otvara, pa stalno morate paziti u kom se položaju nalazi telefon. Po otvaranju multimedijalne tastature aktivira se multimedijalni meni, koji po fabričkim podešavanjima ima MP3 plejer, Visual radio, Galeriju, Wap/Web, Mape, Dobrodošli meni, System Rush, Lifeblog i Video centar aplikacije. Listu možete smanjiti ili povećati, kao i napraviti novi spisak aplikacija. Multimedijalni meni pojavljuje se samo ako ste telefon rasklopili na “osnovnom” displeju, odnosno kada je telefon “na čekanju”. Kada je aktivna neka od aplikacija, multimedijalni meni se ne pokreće. Tada se samo displej rotira za 90 stepeni – slično kao na Nokiji E70.

Nokia N95 Muzički Plejer

Bez obzira na to da li se multimedijalni meni po otkrivanju gornje tastature pojavio ili ne, pritiskom na Play dugme uvek pokrećete MP3 plejer, koji kasnije možete kontrolisati na nekoliko načina – preko pomenute tastature, navigacione tastature ili one na slušalicama. Nokia N95 reprodukuje MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA i M4A muzičke fajlove. Reprodukcija je odlična, ali je nešto tiša nego što smo očekivali, pa smo morali da upotrebimo ekvilajzer da bismo sve sredili. Pored varijabilnog kvaliteta pesama, N95 podržava i nasumično biraje muzike i ponavljanje jedne pesme ili cele muzičke biblioteke, koja je, inače, razvrstana po kategorijama: izvođači, albumi, žanrovi, kompozitori i sve pesme. Plejliste su podržane, a možete ih uređivati na telefonu ili kompjuteru. Sam interfejs plejera vrlo je intuitivan, pregledan i zanimljivo koncipiran.

Zvuk se može puštati preko spikerfona sa simulacijom 3D zvuka ili preko slušalica, koje imaju sve kontrolne tastere. U pitanju su 3,5 mm slušalice sa sedam tastera, od kojih neki imaju više funkcija. Vrlo bitna novina jeste da prilikom kontrolisanja MP3 plejera preko slušalica ne dolazi do paljenja osvetljenja displeja, što je odlično jer ne troši bateriju. Ukoliko isporučene slušalice zamenite nekim kvalitetnijim, uživanje u muzici biće još veće. MP3 plejer se može postaviti da radi u pozadini i nijednom nam se nije desilo da “preskače” kada je istovremeno pokrenut sa više aplikacija. FM radio je ostao potpuno isti kao i na prethodnicima, pa vam, sem da ima 20 memorijskih mesta, nećemo reći ništa više.


Nokia N95 Medija Meni

Nokia N95 radi pod Symbian operativnim sistemom (Series 60, 3rd Edition, 9.1) i ima nekoliko značajnih novina. Prva i najvažnija jeste da je softver munjevito brz! Ulazak u poruke i galeriju više nije zamoran i dugotrajan kao pre, a pozivanje menija izvršava se istovremeno sa pritiskom na meni taster. Iako najnovije generacije, softver još uvek ima nekoliko nedostataka. Kao prvi, moramo napomenuti prost Aktivni stendbaj meni koji ne beleži propuštene pozive i pristigle poruke (unapređeni stendbaj meni videli smo na E61i i E65). Dalje, kalkulator je ostao najprostiji mogući, a Quick Office dozvoljava samo pregled, ne i ažuriranje. Ipak, moramo da pohvalimo sat sa alarmom koji sada dozvoljava programiranje po danima, diktafon, koji može da snima audio beleške u dva nivo kvaliteta (AMR lošiji i AAC bolji kvalitet) u trajanju do jednog sata, čitač bar kodova, koji informacije sa bar koda pretvara u beleške ili kontakte i konvertor jedinica sa 11 vrsta konverzije. Izgled menija je standardan, ali je raspored ikonica nešto drugačiji.

Centralno mesto zauzimaju Galerija, GPS Mape i Muzički centar. Jedna od glavnih prednosti N95 je integrisan GPS prijemnik koji omogućava lako i precizno snalaženje u prostoru i pozicioniranje. U telefon su već ubačene mape naše zemlje, a isprobali smo ih u Novom Sadu i Beogradu. Sve funkcioniše besprekorno! Telefon lako i sa velikom preciznošću pronalazi trenutni položaj korisnika i unošenjem brzine parametara (kretanje pešice ili automobilom) vrši osvežavanje i prikazivanje pozicije na mapi. Plan puta možete napraviti između bilo koje dve tačke označene na mapi, a simulaciju kretanja možete posmatrati u 2D ili 3D prikazu. Pomoću ove aplikacije i trenutne pozicije može se saznati koji restorani, prodavnice, muzeji, galerije, zabavni sadržaji i bolnice se nalaze u blizini, ali u našoj zemlji može se saznati samo gde su javni parkinzi. GPS-om može da se upravlja i glasom, ali samo na engleskom. Nokia N95 od komunikacionih usluga podržava kvadbend GSM, EDGE, GPRS, HSDPA, 3G, WLAN i UPnP, o kojem smo pisali u testu N80 i drugim. WLAN čarobnjak obezbeđuje vrlo lako pronalaženje i konfigurisanje pristupne tačke, tako da je dovoljno samo pokrenuti Web ili Wap pretraživač. I ne samo to, preko WLAN-a je moguće povezati telefon sa kompatibilnim kućnim aparatima i napraviti vrlo moćnu kućnu WLAN mrežu preko koje sa telefona na TV-u možete puštati video snimke ili pregledati Office fajlove, a preko muzičkog stuba slušati pesme iz Muzičkog centra Nokije N95. Kao i za javne mreže, postoji i čarobnjak za kreiranje kućne WLAN mreže.

Za povezivanje sa drugim uređajima uvek su vam na raspolaganju Bluetooth v2.0, Infrared i USB konekcija koja omogućava nekoliko profila korišćenja Nokije N95. Preko WLANA ili neke druge mrežne konekcije, N95 se može koristiti i kao Internet telefon, a tu je i Push-to-Talk opcija.

Nokia N95 KameraMožda najbitnija karakteristika Nokije N95 jeste njena kamera rezolucije 5 megapiksela sa digitalnim zumom, mehaničkim okidačem, autofokusom i odličnim blicem. Kameru za Nokiju N95 potpisuju Carl Zeiss (optika) i Tessar (sočivo) brendovi. Kamera ima odličan krupan tj. makro plan koji funkcioniše na udaljenosti 10 cm od objekta. Fokus je centralan, vrlo je brz i daje odlične reztultate. Ipak, primećeno je zamućenje slika na krajevima. Maksimalna rezolucija fotografije je 2592×1944 piksela, a podržane su i četiri niže rezolucije.

U zavisnosti od uslova u kojem se fotografiše, mogu se menjati sledeći parametri: režim scene (po definiciji korisnika, krupan plan, portret, pejzaž, sport, portret, noć i portret), blic (automatski, uključen, isključen, redukcija efekta crvenih očiju), samookidač, više snimaka, ujednačivač ekspozicije (od -2 do +2), balans belog (automatski, oblačno, sunčano, inkadecentno, fluorescentno), ton boje (normalan, braonkast, crno-belo, žive boje, negativ), osetljivost na svetlo – ISO (automatski, nizak, srednji, visok), kontrast i oštrina (normalna, velika, mala). Promena parametara je vrlo laka, a vrši se preko “iskačućeg” menija sa desne strane. Kadar fotografije ili video snimka prikazuje se preko celog displeja, a okidanje se vrši fokusiranjem do pola i nastavkom pritiska na dugme do kraja. Kvalitet fotografija je fantastičan! Veoma smo iznenađeni oštrinom i verodostojnošću boja, a makro fotografijama smo naprosto oduševljeni!

Ono što nam se manje dopada jeste 5 sekundi čekanja na prikaz snimljene fotografije, što onemogućava manuelno slikanje dva snimka jednog za drugim. Veličina fotografije obično ne prelazi jedan megabajt, što je sjajna vest, a preko aplikacije LifeBlog možete ih zajedno sa tekstom i video snimcima okačiti na Internet ili poslati mejlom prijateljima i kolegama. Video mod N95 je priča za sebe. Njena kamera snima video fajlove u DVD kvalitetu, rezolucije 640×480 piksela sa do 30 sličica, odnosno frejmova u sekundi. Za kvalitetnije video snimke možete koristiti stabilizator slike, koji je posebno koristan pri zumiranju.

Video snimci se beleže u MP4 formatu sa mono AAC zvukom. Dužina video snimka ograničena je samo raspoloživom memorijom. Nažalost, u toku snimanja blic ne može da se aktivira, ali on zato daje odlične rezultate tokom noćnog fotografisanja. Slike se jednog metra udaljenosti odlično su osvetljene i tek neznatno zamućene, dok su one nastale sa pola metra ili nešto veće razdaljine prirodno osvetljene (ne dolazi do probijanja bele boje), jasne i oštre. U oba moda kamere omogućeno je digitalno zumiranje i to do 20x u foto modu, sem kada se koristi maksimalna rezolucija kada se zumira do 6x i do 10x u video modu. S obzirom na to da je u pitanju digitalni zum, kvalitet fotografija je u toj prilici sasvim OK. Kamera se može aktivirati samo skidanjem, odnosno otvaranjem poklopca iznad sočiva pomoću ručice. Iz menija se može aktivirati samo sekundarna CIF video call kamera.


Nokia N95 Video Call Kamera

Slike snimljene glavnom kamerom (Standardna, sa zumom i makro mod)


Slika 1


Slika 2 Zum


Slika 3 Makro Mod

Od ostalih, uobičajenih aplikacija moramo pomenuti Real plejer koji reprodukuje MPEG-4, H.264/AVC, H.263/3GPP i RealVideo 8/9/10 video fajlove koje je moguće doraditi u Video Editoru dodavanjem drugačijeg pozadinskog zvuka, teksta ili slike u video zapis. Tu je i kombinovanje više snimaka u jedan, isecanje i prebacivanje snimaka jednog preko drugog u okviru Movee aplikacije koja dozvoljava i kreiranje filmova sa ramovima, emotikonima i slikama po izboru korisnika.

Performanse

Telefon na testu imao je verziju softvera 10.0.018 od 15.03.07. i radio je odlično. Softver je munjevito brz, stabilan, pouzdan i nijednom se nije zakucao (već je dostupna i verzija 11.0.026, koju možete preuzeti sa Nokijinog sajta). Standardne Symbian aplikacije uključuju neograničen imenik sa velikim brojem unosa po svakom polju, polifone melodije, kalendar sa planerom, koji se mogu sinhronizovati preko PC Suitea što se isporučuje na CD-u sa telefonom, Adobe PDF pregledač, ZIP aplikaciju za otpakivanje i kreiranje .zip arhiva, Flash plejer, instant poruke, SMS; MMS, E-mail poruke sa pridruženima fajlovima, menadžer veza (svih mogućih konekcija), menadžera aplikacija, menadžer datoteka, 3D tonovi aplikaciju, glasovne komande, teme profile, čuvar lozinki i brojeva kreditnih kartica i mnogo toga još.

Nažalost, ugrađena je samo Li-Ion BL-5F baterija dovoljna da izgura samo jedan dan autonomije, koja se skraćuje za pola ili manje, ako se nekoliko sati koristi WLAN konekcija. Takođe, uz telefon se ne isporučuje microSD kartica, a i displej je mogao biti osetljiv na dodir.

No, ovo su sitne zamerke u odnosu na ono šta ovaj telefon pruža. Cena je visoka, ali potpuno opravdano! U jednom uređaju dobijate vrhunski EDGE/3G/HSDPA mobilni telefon, GPS prijemnik, odličnu kameru rezolucije 5 MPx, prenosivi video i MP3 plejer. A tu su još i garancija od godinu dana, obezbeđen servis, meni i sve aplikacije i igre na srpskom, kao i T9 rečnik. Nokia N95 je “one & only” uređaj, koji pokazuje koliko je Nokia još uvek nadmoćna u odnosu na konkurenciju. Dok Nokia ovakav telefon nudi u serijskoj proizvodnji, konkurenti ga još uvek projektuju. Nokia ima najmanje šest meseci prednosti, a to je ogroman period. Radi se o zaista dobrom i modernom telefonu. Sve u jednom – po prvi put!

Cena i kontakt

Oko 730 evra
Telefon na test ustupio “Mobis Electronic d.o.o.” Yu Biznis Centar, Bul. Mihajla Pupina 10, ulaz II, tel. 011/313-28-20

Prednosti

Sve moguće konekcije
Oblik i ergonomija/Displej
GPS/Kamera/Visual FM radio
MP3 plejer/Fantastične Java igre

Mane

Autonomija baterije
Nema microSD karticu u paketu
Prost kalkulator
Prost aktivni stendbaj režim

Kamera

Maksimalna rezolucija: 5 megapiksela (2592×1944)
Video snimanje: Da (VGA)
Video call kamera: Da, CIF
Digitalni zum: Da, 20x u foto-modu, 6x u video-modu
Blic: Da, oko 1 m
Ostale karakterisitike kamere: Svi detalji dati su u tekstu

Kamera (Makro)
Fotoaparat Nokije N95 beleži fantastične makro-fotografije odlične oštrine i verodostojnih boja. Makro mod funkcioniše na razdaljini od oko 10 cm. Prikazana fotografija data je u razmeri 1:1 kako biste najlakše uočili mnoštvo detalja i stekli utisak o kvalitet fotoaparata N95.

Dodatna oprema

Nokia N95 u paketu ima i remote slušalice sa najbitnijim tasterima za kontrolu muzičkog plejera, plustaster za prijem/odbijanje poziva, dvosmerni taster za regulaciju jačine zvuka i taster za zaključavanje ostalih. U paketu je i TV kabel kojim se telefon preko 3,5 mm priključka povezuje na PAL/NTSC televizore i omogućava pregled galerije i dokumenata na TV-u.

Muzika

Podržani formati: MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA i M4A
Interna memorija: Oko 160 MB
Memorijsko proširenje: Da, microSD
Zvučnici: Da, stereo 3D
Stereo Bluetooth: Da
OTA preuzimanje pesama: Da
Ulaz za slušalice: Standardan, 3,55 mm

IQ Test Smartphonea

Operativni sistem: Symbian v9.2 S60 3rd
Procesor: ARM11 na 339 MHz
Interna memorija: oko 160 MB
Memorijsko proširenje: Da, microSD
WLAN: Da, 802.11 b/g (UPnP)
Ostalo: Real Player, Instant Messaging, Music Player sa ekvilajzerima, Opera browser, Sistem Rush Evolution, Snakes, Catalogs, Lifeblog, Image Print, Kodak Mobile, Movie Director, Quickword, Quickpoint, Quicksheet, Adobe PDF, antivirus, Zip arhiver, PC Suite, WLAN čarobnjak, E-mail sa atačmentima, video plejer, GPS, 5 MPx kamera, teme, tapeti, profili, Bluetooth, Infrared, EDGE, 3G, GPRS, MMS, HSDPA, mini USB…

Još više o ovom, ali i drugim telefonima možete pronaći u magazinu “Mobi”.

One thought on “Nokia N95 – “Mobi” test

Leave a Reply